Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 2. 2015,
19.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Apple

Nedelja, 15. 2. 2015, 19.46

8 let

Projekt iCar - pametni električni avtomobil z jabolkom na nosu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po spletu že nekaj časa krožijo vesti, da ameriški računalniški velikan Apple razvija električni avtomobil. Tako imenovani iCar bo verjetno upravljal računalnik, Apple pa raziskuje tudi materiale.

Kaj se dogaja za vrati skrivnostnega laboratorija?

Konec tedna so z nekaj podrobnostmi postregli tudi mediji – pri tajnem projektu razvoja vozila na električni pogon naj bi v nekem skrivnem laboratoriju v Kaliforniji sodelovalo več sto Applovih uslužbencev, in to že več mesecev.

Za proizvajalca priljubljenih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov, prenosnikov … bi bil to radikalen skok v povsem drugo panogo, ki je sicer vedno bolj vpeta tudi v računalništvo in telekomunikacije, predvsem zaradi razvoja samovozečih avtomobilov.

Vesti o Applovem avtomobilu seveda ne presenečajo, sploh ker se je podobnega projekta že lotil tudi drugi globalni računalniški gigant Google. Ta je svoj raziskovalni avtomobil brez voznika namreč že poslal na ceste.

Projekt Titan vodi nekdanji Fordov strokovnjak

Prvi mož Appla Tim Cook je projekt z delovnim imenom Titan odobril že pred slabim letom dni, je glede na zanesljive informacije poročal časnik Wall Street Journal. Projekt po teh podatkih vodi Applov veteran Steve Zadesky, ki je sodeloval že pri razvoju iPodov in iPhonov in je v družbo prišel pred več kot 15 leti iz Forda.

Ameriški časnik še poroča, da trenutno delajo na zunanjem videzu avtomobila, ki bo podoben majhnemu dostavnemu vozilu. Je pa tudi mogoče, da se Apple ne bo odločil za nadaljevanje projekta.

Apple je znan po tem, da preizkusi številne prototipe, ki pa se nikoli ne razvijejo do končnih izdelkov. Tako recimo še vedno ni Applovega televizorja, o katerem govorice krožijo že več let.

Vendar časnik navaja, da Zadesky vodi ekipo do tisoč ljudi. Pri takšnem obsegu sodelujočih bi bil to zelo resen projekt, sklepa. Pri Applu na vprašanja o projektu niso odgovorili.

Apple naj bi sestavljal armado avtomobilskih strokovnjakov

Pred tem je tudi poslovni časnik Financial Times poročal, da Apple zaposluje avtomobilske inženirje ter da tajna skupina več deset sodelavcev dela na "avtomobilskih izdelkih". Ugibanja o morebitnem Applovem avtomobilu krožijo že nekaj dni, pojavila pa so se po tem, ko se je izvedelo, da je Apple v Kaliforniji najel črn testni tovornjak, opremljen z nenavadnimi kamerami.

Najprej so domnevali, da Apple z novim avtomobilom dela nove posnetke za svoje zemljevide. A vse bolj so se krepili namigi o lastnem avtomobilskem projektu tega proizvajalca mobilnih telefonov in računalnikov.

Raziskujejo tudi nove materiale

Razvoj avtomobilov, novih modelov seveda traja več let in zahteva izredno veliko denarja. Applova ekipa naj bi trenutno raziskovala različne kovine in druge materiale za proizvodnjo avtomobila. Vsekakor pa si Apple lahko privošči drage eksperimente: koncern premore 178 milijard dolarjev in predvsem zahvaljujoč dobri prodaji iPhonov beleži milijardne dobičke.

Ne spreglejte