SiolNET. Avtomoto Novice
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prodaja v spodnjem srednjem razredu: Kdo v Evropi krade kupce volkswagen golfu?

1,73

termometer

V priljubljenem spodnjem srednjem razredu je v Evropi lani rasla prodaja premium avtomobilov in "ljudske" opel astre, razredni prvak volkswagen golf pa je pred letošnjo prenovo izgubil osem odstotkov svojega tržnega deleža. Katere karoserijske izvedbe so v tem razredu najbolj priljubljene?

Kljub padcu prodaje ostaja volkswagen golf prepričljivo v vodstvu spodnjega srednjega razreda avtomobilov v Evropi. Kljub padcu prodaje ostaja volkswagen golf prepričljivo v vodstvu spodnjega srednjega razreda avtomobilov v Evropi. Foto: Volkswagen

Volkswagen v desetih mesecih prodal 70 tisoč golfov manj

Volkswagnov golf je lani v Evropi ostal najbolje prodajan avtomobil spodnjega srednjega razreda, ki velja za enega najpomembnejših avtomobilskih razredov v Evropi. Nemški avtomobil je v svojem zadnjem obdobju pred prenovo vseeno izgubil dobrih osem odstotkov svojega tržnega deleža. Volkswagen je v prvih desetih mesecih lanskega leta prodal 70 tisoč manj avtomobilov kot v enakem obdobju leta 2015. Za več kot devet odstotkov je prodaja padla tudi ford focusu, ki je bil leta 2015 za golfom drugi najbolje prodajan model. Focus je bil lani četrti, kažejo podatki Jato Dynamics v prvih desetih mesecih lanskega leta.

 

Prodaja 2016 (jan.-okt.)

Sprememba 2016/2015

volkswagen golf

417 tisoč

-8,1 %

opel astra

211 tisoč

+29,2 %

škoda octavia

191 tisoč

+4,4 %

ford focus

182 tisoč

-9,6 %

peugeot 308

168 tisoč

-0,6 %

audi A3

163 tisoč

-3,9 %

seat leon

123 tisoč

+3,4 %

mercedes razred A

119 tisoč

+19 %

renault megane

113 tisoč

+7,1 %

toyota auris

109 tisoč

+4,0 %

Vir: Jato Dynamics (januar-oktober 2016)

Opel je lani v prvih desetih mesecih v Evropi prodal več kot 200 tisoč aster. Opel je lani v prvih desetih mesecih v Evropi prodal več kot 200 tisoč aster. Foto: Opel

Vsak četrti kupec je izbral premium avtomobil

Znotraj razreda se je povečal prodajni delež premium avtomobilov znamk Mercedes-Benz, Audi in BMW, na prodajo golfa in focusa pa so vplivali tudi cenejši modeli, kot je novi fiat tipo. Delež premium avtomobilov je znašal skoraj 25 odstotkov. Vsak četrti kupec avtomobila spodnjega srednjega razreda se je odločil za premium znamko. Pri Volkswagnu bodo letos računali predvsem na prenovljeni model. Enako velja tudi za Škodino octavio.

Največji preskok je lani uspel opel astri, ki je z novo generacijo v prvih desetih mesecih prodajo povečala za skoraj 30 odstotkov. Oplu je uspelo v tem obdobju prodati več kot 200 tisoč aster.

Evropejce zanimajo kombilimuzine in karavani, limuzine še naprej ne

Pri izbiri karoserijske oblike dvomov ni. Evropejci obožujejo kombilimuzine, ki znotraj spodnjega srednjega razreda predstavljajo 60 odstotkov prodaje velikoserijskih znamk, pri premium znamkah pa je ta delež celo 79-odstoten. Med premium avtomobili spodnjega srednjega razreda niso priljubljeni karavanski modeli, ki predstavljajo 36 odstotkov prodaje med velikoserijskimi znamkami. Tako kombilimuzine kot karavani v Evropi ostajajo precej bolj priljubljeni kot klasične limuzine.

Prodaja znotraj spodnjega srednjega razreda glede na karoserijsko izvedbo:

 

Velikoserijske znamke

Premium znamke

kombilimuzine

79 %

60 %

karavani

4,9 %

36 %

kupeji

2,1 %

0 %

limuzine

9,3 %

2,9 %

kabrioleti

3,9 %

1,1 %

Vir: Jato Dynamics (januar-oktober 2016)

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin