Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
24. 5. 2021,
22.30

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

5

Natisni članek

nissan leaf Nissan električni avtomobili

Ponedeljek, 24. 5. 2021, 22.30

2 leti, 11 mesecev

Cene električnega avta proti bencinskemu SUV

Konec dilem? Cene "električarja" proti bencinskemu SUV.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

5

Nissan leaf + Pag | Nissan je leafa izdelal v dveh generacijah in ta japonski avtomobil velja za enega izmed pionirjev elektromobilnosti.  | Foto Gregor Pavšič

Nissan je leafa izdelal v dveh generacijah in ta japonski avtomobil velja za enega izmed pionirjev elektromobilnosti.

Foto: Gregor Pavšič

Smiselnost nakupa električnega avtomobila je odvisna od tega, ali ima lastnik na voljo domačo vtičnico za nočno polnjenje in ali se vsakodnevno vozi dovolj. Električni avtomobil ima sicer višjo maloprodajno ceno, vseeno pa so lahko lastniški stroški tudi nižji kot pri primerljivih vozilih s klasičnimi motorji.

Po večini držav EU se je letos prodaja električnih avtomobilov povečala, v Sloveniji pa prodaja letos za zdaj nekoliko stagnira. To se sicer lahko hitro spremeni s prihodom novih modelov in teh bo na pretek. Skupni imenovalec vseh pa so še vedno visoke začetne cene. Tematike so se pred kratkim lotile tudi evropske potrošniške organizacije. Po njihovih izračunih največje breme pade na prvega lastnika električnega avtomobila, a že v letu ali dveh bodo lastniški stroški tudi realno že lahko primerljivi z bencinskimi avtomobili.

Citroen C4 električna polnilnica
Avtomoto Predstavili so rezultate: "električar" je za Slovenca lahko cenejši

Nissan proda več qashqaiev kot leafov, zanimiva pa je primerjava njunih predvidenih lastniških stroškov. | Foto: Gašper Pirman Nissan proda več qashqaiev kot leafov, zanimiva pa je primerjava njunih predvidenih lastniških stroškov. Foto: Gašper Pirman Višja cena in dražje zavarovanje, toda cenejša energija in servisi

Zanimiv je primer dveh Nissanovih avtomobilov, ki oba nista več najmlajša in sta zato oba deležna tudi kar opaznega popusta. To sta električni leaf in qashqai, ki je trenutno na koncu obstoječe generacije. Kot kaže spodnja tabela, ima električni avtomobil dražje zavarovanje (to se računa na osnovi redne maloprodajne cene), zato pa so precej cenejši servisi in seveda pogonska energija.

To velja za primer, ko bi voznik polnil doma in bi mu tudi doseg baterije zadoščal za kar najbolj redno izogibanje dragih avtocestnih polnilnic. Kljub temu predvideni strošek dva evra na sto kilometrov že predstavlja "miks" uporabe različnih polnilnic, saj je lahko "domačih" sto kilometrov tudi za polovico cenejših.

Primerjava stroškov nissana leafa in nissana qashqaia (pet let oz. 150 tisoč kilometrov):

 

Nissan leaf 40 kWh

Nissan qashqai

 

N-connecta

N-connecta 160 DCT 1.3

Cena po ceniku

38.000 €

27.320 €

Cena s popusti in subvencijo

28.090 €

24.090 €

Obvezno in kasko zavarovanje

3.559 €

2.886 €

Stroški energije

3.000 €

11.466 €

Stroški servisov (5 let/150.000 km)

413 €

1.100 €

 

35.062 €

39.542 €

*strošek na sto kilometrov (2 evra za leafa, 7,6 evra za qashqaia)

Tesla model 3
Avtomoto Evropa cveti, Slovenija stagnira: težave tudi za državo?

Da je lastništvo električnega avtomobila smotrno, mora biti lastnik odvisen predvsem od domače električne polnilnice oziroma vtičnice.  | Foto: Gašper Pirman Da je lastništvo električnega avtomobila smotrno, mora biti lastnik odvisen predvsem od domače električne polnilnice oziroma vtičnice. Foto: Gašper Pirman

Skriti adut je dolgoročno financiranje prek Eko sklada

Kupci avtomobilov sicer še vedno posegajo tudi po gotovinskem plačilu ali pa izkoriščajo le kratkotrajna financiranja v manjšem obsegu. Večkrat smo pisali tudi o nizki obrestni meri financiranja prek Eko sklada, ki ob dolgoročnem financiranju (na primer na osem let) prek nekaj odstotnih točk nižje obrestne mere precej izenači cene električnega in klasičnega avtomobila.

To smo pokazali na primeru volkswagna ID.3 in volkswagna golfa (2.0 TDI DSG), podobno je tudi pri Citroenovih C4 in e-C4. Tu je primerjava najbolj neposredna, saj sta to enaka avtomobila z enako opremo, drugačen je le pogon. Električni je pri rednih cenah za okrog 15 tisočakov dražji, ob upoštevanju popustov na obeh straneh pa za sedem tisočakov.

Kdor nima domače vtičnice, naj se raje obrne stran

Osnovno izhodišče torej ostaja polnjenje doma, ki vsaj za zdaj prinaša še zelo poceni elektriko. Nekoč v prihodnje, ko bo država zaznala večji upad z naslova trošarin pri gorivih, bo morda drugače. Domače polnjenje prinaša ne le cenejšo energijo, temveč tudi odpravlja skrbi s polnjenjem. Kdor ponoči med spanjem v baterijo spravi za več kot 200 kilometrov elektrike, bo imel v povprečju več kot dovolj energije za potrebe naslednjega dneva. Drugi pogoj ostaja večja količina prevoženih kilometrov, da ta cenejša pogonska energija pride do izraza.

 

Ne spreglejte