Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
8.20

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,87

Natisni članek

električni avtomobili nio EL8 Nio

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 8.20

3 tedne, 6 dni

Nio EL8

Prihaja prestižni SUV, iz Slovenije bo treba ponj daleč #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,87
Nio EL8 | Foto Nio

Foto: Nio

Kitajski Nio bo v Evropo pripeljal svoj električni premijski SUV, ki bo neposreden tekmec evropskim avtomobilom kot je BMX iX. Vsaj za zdaj ga bodo prodajali le na izbranih trgih.

To je avtomobil, zaradi katerega se je Nio zapletel v sodni spor z Audijem. Športni terenec ima zunaj Evrope namreč oznako ES8, kar je bilo po mnenju pravnikov iz Ingolstadta preveč podobno Audijevi oznaki športnih avtomobilov družine RS. Nio je avtomobil v Evropi preimenoval v EL8.

Čeprav gre za uvoz iz Kitajske, Nio ostaja zvest svoji strategiji prihoda v Evropo kljub napovedanim višjim carinam. Nio bo EL8 najprej prodajal v Nemčiji, na Danskem, Nizozemskem, Norveškem in Švedskem. Cene z najemom baterije se bodo začele pri slabih 83 tisočakih, z vključeno baterijo pa pri skoraj 95 tisoč evrih. Prve evropske dobave se začnejo septembra.

Več kot pet metrov dolg SUV ima šest sedežev

Za Nio je to drugi model v Evropi, s katerim si deli tudi nekatere tehnične podrobnosti. Velikost baterije je 75 ali sto kilovatnih ur (bruto vrednost) in dvojni elektromotor s sistemsko močjo 480 kilovatov. V različici z večjo baterijo bo največja moč polnjenja do 240 kilovatov (pri manjši do 125 kilovatov). Vozilo z maso 2,5 tone pospeši do sto kilometrov na uro v 4,1 sekunde. Doseg po WLTP znaša do 390 oziroma do 510 kilometrov.

EL8 je dolg več kot pet metrov (5,1 m) in ima tudi več kot tri metre medosne razdalje. V notranjost so postavili tri vrste sedežev in tako je vozilo šestsedežnik. Odvisno od položaja sedežev tretje vrste znaša prostornina prtljažnika od 265 do 810 litrov.

Nio EL8 | Foto: Nio Foto: Nio

Nio EL8 | Foto: Nio Foto: Nio

Nio EL8 | Foto: Nio Foto: Nio

Nio EL8 | Foto: Nio Foto: Nio Nio EL8 | Foto: Nio Foto: Nio

Ne spreglejte