Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
12.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

5

Natisni članek

Urbani Atomoto Renault

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 12.28

6 let, 7 mesecev

Prenova najbolj prodajanega avtomobila v Sloveniji

Prenovljeni clio – bo v Novo mesto prinesel nova delovna mesta?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

5

Renault clio - prenova modela - fotogalerija | Foto Renault

Foto: Renault

Clio prihaja v pomlajeni podobi in s posodobljeno tehniko, od prihodnjega februarja pa bo eno od njegovih gnezd tudi novomeški Revoz. Povečane proizvodne kapacitete gotovo pomenijo tudi nove priložnosti in nove zaposlitve. Na ceste bo zapeljal letos septembra.

Oblikovnih sprememb ni veliko – Renaultu je uspelo že v prvo

Renault clio - prenova modela - fotogalerija | Foto: Renault Foto: Renault

Nova, oblikovno drznejša ter sodobnejša sta maska in odbijač, pestrejša pa bo tudi vsebina žarometov, kjer so po novem mesto našla tudi dnevna svetila LED – prej sta bili dve LED-črti nerodno izobčeni med žarometi in velikim logotipom znamke, zdaj tam ostajata dve elegantni kromani letvici. Oblikovna integracija s sodobnimi trendi znamke, ki so jih drugi modeli od leta 2012 pa do danes dvignili na novo raven, cliu ustreza, razmeroma blagi posegi v njegov videz (zadek razen luči ostaja praktično nespremenjen) pa so dober dokaz, kako temeljito je že v prvem poskusu svoje delo opravila ekipa prvega oblikovalca znamke Laurensa van der Ackerja.

Za dodaten zagon oblikovni svežini Renault v konfigurator dodaja še štiri nove barve – intenzivno rdečo, titanovo sivo, biserno belo in jekleno modro, osvežena bo tudi ponudba platišč. Prvo poročilo znamke obljublja tudi dvig kakovosti materialov v notranjosti.

Motorna ponudba bo obogatena s kombinacijo 1,5-litrskega dizelskega motorja dCi 110 in ročnega, šeststopenjskega menjalnika, kupci pa bodo v povezavi z ročnim menjalnikom s šestimi stopnjami prvič lahko izbrali bencinski motor Tce 120. Vseh kombinacij motorja in menjalnika bo enajst. | Foto: Renault Motorna ponudba bo obogatena s kombinacijo 1,5-litrskega dizelskega motorja dCi 110 in ročnega, šeststopenjskega menjalnika, kupci pa bodo v povezavi z ročnim menjalnikom s šestimi stopnjami prvič lahko izbrali bencinski motor Tce 120. Vseh kombinacij motorja in menjalnika bo enajst. Foto: Renault

Parkiral bo lahko sam

Zmogljivejša bo tudi njegova multimedijska plat. Na voljo bodo kar tri različne naprave: media nav evolution, renault R-link evolution in nov sistem R&Go, ki bo na voljo v vseh izvedbah. Podrobnosti o posebnostih oziroma specifikacijah posameznih sistemov še niso znane. Po novem bo glede na izbrano izvedbo lahko opremljen tudi s parkirnimi tipali na sprednjem delu vozila, pomagala bo tudi kamera, nameščena na zadku, s pomočjo sistema easy park assist pa bo znal parkirati tudi sam.

V Revozu se ponovnega snidenja z modelom clio že veselijo

Predsednik uprave Revoza Patrice Heattel clia nedvomno že nestrpno pričakuje. | Foto: Predsednik uprave Revoza Patrice Heattel clia nedvomno že nestrpno pričakuje.

Ker povpraševanje po cliu raste, se je Renault odločil na kratek seznam tovarn, kjer nastaja (francoski Flins in turška Bursa), odločil dodati tudi novomeški Revoz, o čemer smo že pisali. Novomeška tovarna še vedno dela praktično na polovici svojih zmogljivosti – omeniti velja, da so aprila leta 2015 v Novem mestu dokončno prenehali izdelovati clia druge generacije.

Proizvodne kapacitete slovenske tovarne bodo dopolnjene od februarja 2017, ko naj bi s tekočih trakov pripeljal prvi prenovljen clio. Koliko novih delovnih mest to pomeni za dolenjsko regijo, še ni znano, v vsakem primeru pa so obeti o novih zaposlitvah spodbudni.

Ne spreglejte