Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
12. 3. 2020,
5.30

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Natisni članek

letalska nesreča Škotska Lockerbie

Četrtek, 12. 3. 2020, 5.30

4 leta, 1 mesec

Letalska nesreča nad Lockerbiejem, 31 let pozneje

Preobrat v enem najhujših letalskih terorističnih napadov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Lockerbie | Prizorišče tragedije v škotskem mestecu Lockerbie, ki se je zgodila 21. decembra leta 1988. Napad se je zgodil le nekaj mesecev po sestrelitvi iranskega letala nad Perzijskim zalivom, za katerega so bili odgovorni na letalonosilki ZDA. Bi namesto tajnega agenta Libijcev odgovorne za tragedijo nad Lockerbiejem res morali iskati v Iranu? | Foto Reuters

Prizorišče tragedije v škotskem mestecu Lockerbie, ki se je zgodila 21. decembra leta 1988. Napad se je zgodil le nekaj mesecev po sestrelitvi iranskega letala nad Perzijskim zalivom, za katerega so bili odgovorni na letalonosilki ZDA. Bi namesto tajnega agenta Libijcev odgovorne za tragedijo nad Lockerbiejem res morali iskati v Iranu?

Foto: Reuters

Družini že pokojnega Abdelbaseta Al Megrahija, ki je bil obtožen za podtaknjeno bombo in 270 žrtev v eksploziji letala nad Lockerbiejem na Škotskem, so dovolili priziv na nekdanjo izrečeno dosmrtno kazen. Ta teroristični napad je močno spremenil tudi poznejše postopke ob letalskih potovanjih.

V terorističnem napadu nad Škotsko je skupno umrlo 270 ljudi.  | Foto: Reuters V terorističnem napadu nad Škotsko je skupno umrlo 270 ljudi. Foto: Reuters 21. decembra leta 1988 je nenadna eksplozija povzročila strmoglavljenje boeinga 747 družbe Pan-Am. Letalo je bilo iz Frankfurta prek Londona namenjeno proti Detroitu v ZDA. V nesreči je umrlo 243 potnikov, 16 članov posadke in enajst prebivalcev škotskega mesta Lockerbie. To je še vedno teroristični napad z največ žrtvami v Veliki Britaniji.

Uradna preiskava je pokazala, da je vsaj eden med potniki izstopil po prvem delu potovanja do Londona, njegova prtljaga pa je skupaj z bombo ostala na letalu. Pozneje v letalskem prometu ni bilo več mogoče naložiti prijavljenega dela prtljage, če je ni spremljal tudi potnik na letalu.

Za teroristični napad so na dosmrtno ječo (najmanj za 27 let) obsodili Libijca Abdelbaseta Al Megrahija. Po pritisku Združenih narodov je takratni libijski voditelj Moamar Gadafi šele leta 1999 izročil Al Megrahija sodišču na Nizozemskem, kjer so mu sodili za uboj 270 ljudi. Pozneje so ga zaradi raka na prostati izpustili iz zapora, leta 2012 pa je v starosti 60 let umrl doma v Libiji.

Eden izmed sinov obsojenega Al Megrahija s fotografijo svojega očeta | Foto: Reuters Eden izmed sinov obsojenega Al Megrahija s fotografijo svojega očeta Foto: Reuters Je bil res Libijec tisti, ki je v trgovini na Malti kupil sestavne dele bombe?

Družina Al Megrahija že več let poskuša sprožiti ponoven sodni proces in zdaj je škotska komisija za revizijo kriminalnih dejanj družini podelila pravico, da vloži priziv na nekdanjo odločitev sodišča v Abdelbasetovo škodo.

Ključni za obsodbo so bili namreč indici, da so sestavni deli bombe prihajali z Malte. Preiskovalcem je uspelo tam najti trgovino, kjer je načrtovalec napada kupil nekatere sestavne dele za bombo. Trgovec je imel domnevno celo fotografije Abdelbaseta, ki so ga tako neposredno povezale s terorističnim dejanjem.

Bil je edini obsojeni. Njegova družina in tudi komisija opozarjata na mogoče napake in napačne interpretacije v sodnem postopku. Po njihovem mnenju neodvisno sodišče na podlagi dokazov ne bi moglo skleniti, da je bil prav Al Megrahi kupec sestavnih delov bombe.

Ker je bil Al Megrahi kot obveščevalec zaposlen v libijski vladi, je moral Gadafi, da bi odpravil mednarodne sankcije, žrtvam nesreče izplačati odškodnino.

Odvetnik Aamer Anwar: "To bi bila lahko ena največjih napak v zgodovini britanskega sodstva." | Foto: Reuters Odvetnik Aamer Anwar: "To bi bila lahko ena največjih napak v zgodovini britanskega sodstva." Foto: Reuters

Drugačne sodbo si želijo tako družina obsojenega Libijca kot tudi družine nekaterih žrtev

Priziv vodi odvetnik Aamer Anwar, ki je pozdravil odločitev komisije in nekdanjo obsodbo Al Megrahija označil za eno največjih napak v zgodovini britanskega sodstva.

"Če bi sprejeli drugačno sodbo, bi to dokazalo, da sta vladi Velike Britanije in ZDA 31 let živeli v laži. Zaprli so človeka, za katerega so vedeli, da je bil nedolžen, in na enak način za zločin neupravičeno obsodili tudi libijsko ljudstvo," je dejal Anwar.

Skupaj z družino Al Megrahija za prizivom stojijo tudi družine nekaterih žrtev te nesreče. 

Bi morali odgovorne res iskati v Iranu?

Odvetnik spada med tiste, ki ob vprašanju o odgovornih za teroristični napad namesto na Libijo pokažejo na Iran. Napad na ameriški boeing bi bil lahko namreč povračilo Teherana za zmotno sestrelitev iranskega potniškega letala, ki ga je julija leta 1988 zakrivila ameriška letalonosilka Vincennes. Takrat je na krovu airbusa umrlo vseh 290 potnikov in članov posadke.  

Ne spreglejte