SiolNET. Avtomoto Novice
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Porsche vam rezervni del natisne kar s 3D-tiskalnikom

0,06

termometer

Potrebujete rezervni del za svojo Porschejevo klasiko? Oddelek za starodobna vozila nemškega proizvajalca vozil izdeluje nove dele s prvotnimi specifikacijami s pomočjo 3D-tiskalnika. Prihodnost je nazadnje prišla tudi v svet starodobnikov.

Ker je izdelava delov v kalupih zaradi majhnega povpraševanja predraga, so pri Porscheju začeli dele za starodobnike tisakti s 3D-tiskalniki. Ker je izdelava delov v kalupih zaradi majhnega povpraševanja predraga, so pri Porscheju začeli dele za starodobnike tisakti s 3D-tiskalniki. Foto: Porsche

Rešitev je preprosta: tiskanje rezervnih delov

Znotraj skupine Volkswagen se niso prvič zatekli k 3D-tiskanju sestavnih komponent avtomobilov. Pri Bugattiju s 3D-tiskalnikom natisnejo zavorne čeljusti, Porschejev oddelek za klasična vozila pa bo zdaj začel tiskati nekatere izbrane elemente.

Lastniki dragocenega kosa avtomobilske zgodovine, modela 959, ki je v 80. letih šokiral svet s svojimi zmogljivostmi, bodo lahko zdaj kupili povsem novo stopalko za sklopko. Ker so izdelali le 292 avtomobilov, bi bila izdelala povsem novih kosov v prvotnem železnem kalupu močno predraga. Toda kljub temu obstaja trg za ta rezervni del. Pri Porscheju bodo stopalke za sklopko izdelali iz kovine.

Prvi prototip je bil testiran pod velikim pritiskom s skoraj tremi metričnimi tonami sile. Kot so poudarili pri proizvajalcu, je stopalka test prestala z odliko.

Porsche printanje 3D Foto: Porsche

Stopalka za sklopko ni edini del, ki ga bodo tiskali

Pri Porscheju bodo s 3D-tiskanjem izdelovali še osem različnih delov iz plastike ali kovine. V prihodnosti želijo začeti izdelovati še 20 drugih rezervnih delov.

To je še vedno kaplja v morje, saj Porsche ponuja približno 52 tisoč rezervnih delov za svoje modele, ki so še v proizvodnji ali pa so že končali svojo pot.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin