Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
26. 9. 2012,
20.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Porsche karavan

Sreda, 26. 9. 2012, 20.41

7 let, 12 mesecev

Porsche panamera sport turismo – športni in hibridni "shooting brake"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Porsche je s študijo panamere sport turismo pokazal, da s športnim karavanom shooting brake misli povsem resno in da bo z njim napadel mercedesa CLS-a.

Shooting brake prihaja z drugo generacijo panamere

Porschejeva študija je že na predvečer odprtja pariškega avtomobilskega salona poskrbela za precej navdušenja med prisotnimi predstavniki medijev. Porsche že dolgo napoveduje športno karavansko različico panamere, predstavljena študija pa dejansko napoveduje njen serijski namen (na cestah bi jo lahko videli leta 2016), ob tem pa študija oblikovno napoveduje tudi drugo generacijo panamere. Ta bo narejena na deljeni platformi z Bentleyjem.

Študija že na prvi pogled obljublja nadvse atraktivnega športnega karavana. Skrajšani cayenne, sprednji žarometi boxsterja in zadnje luči v slogu 911 so glavne značilnosti Porschejeve študije.

Neposreden tekmec mercedes-benzu CLS in audiju A6 avant

Panamera s študijo jasno napoveduje neposreden napad na karavanskega mercedes-benza CLS "shooting brake". Študija je dolga 4,95 metra, kar je 5 centimetrov manj od omenjenega konkurenčnega avtomobila. V primerjavi z obstoječo panamero, ki jo sicer kmalu čaka prenova, je študija nekoliko krajša, širša in nižja.

Porsche še ni razkril uradnih podatkov o prostornini prtljažnika, ki pa naj bi bila okrog 200 litrov večja kot pri panameri. To pomeni, da bo imela celo nekaj litrov večjo prostornino kot mercedes-benz CLS in audi A6 avant.

Porsche predstavlja hibridni pogonski sklop e-hybrid

Predstavljena študija ima štirikolesni pogon, ob tem pa še Porschejev nov pogonski sistem e-hybrid. Ta vsebuje že znan, toda izboljšan panamerin sihronski 70-kilovatni električni motor, ki so ga umestili v sprednji del ohišja menjalnika. Motor je združen s trilitrskim bencinskim motorjem V6 z močjo 240 kilovatov.

S tem bo moči več kot pri zdajšnji hibridni panameri, obljubljeni pospešek do 100 kilometrov na uro pa je manj kot šest sekund. Ogljični odtis naj bi bil le 82 gramov na prevoženi kilometer.

Hibridna panamera prvič kot plugin

Porschejeva študija ima baterijo s kapaciteto 9,4 kilovatne ure, ki jo je mogoče polniti tudi prek klasične vtičnice. Z električno energijo bo panamero sport wagon mogoče peljati 30 kilometrov daleč s hitrostjo 130 kilometrov na uro.

Ta hibridni sistem bo Porsche vgradil tudi v novo generacijo panamere in prenovljenega cayenna.

Ne spreglejte