Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
29. 6. 2016,
7.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

2

Natisni članek

Porsche Športni Avtomoto

Sreda, 29. 6. 2016, 7.29

6 let, 6 mesecev

Porsche: to je nova panamera #video

Porsche panamera: porsche, ki bo tudi slovenskim menedžerjem vzbujal slo po ovinkih

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

2

Porsche panamera - napoved nove generacije | Foto Porsche

Foto: Porsche

Porsche je predstavil novo panamero. Zmogljivejša, hitrejša, varčnejša in pametnejša bo. Sprememba videza jo je pripeljala bližje kultnemu 911, različica turbo pa transformerjem (video). V Nemčiji bo na voljo od 113 tisoč evrov naprej.

Pred nekaj urami je napočil čas za nov začetek

Porsche panamera - napoved nove generacije | Foto: Porsche Foto: Porsche

Kljub dejstvu, da je zrasla v vse smeri (34 milimetrov v dolžino, šest milimetrov v širino in pet v višino), zaradi znižanega predela nad glavami potnikov druge vrste deluje kompaktneje in občutno bolj športno. Medosje je za 2.950 milimetrov daljše, sprednja kolesa so pomaknjena bolj naprej, razdalja med njimi in stebričkoma A je podaljšana, zadnji previs je daljši, kar ugodno vpliva na razmerja. Da Porsche ničesar ne prepušča naključju, dovolj pove tudi dejstvo, da bodo na voljo kar tri izvedbe dnevnih LED-luči.

Stilski poklon 911 carreri je očiten in bo na marsikoga deloval blagodejno. Dokler panamere ne vidimo v živo, lahko brez slabe vesti zapišemo, da na fotografijah deluje bolj elegantno, bolj športno in manj nerodno kot prej. Široka ramena in zadnje luči so v zadek integrirana v lahkotnem slogu, prtljažna vrata bo serijsko odpirala elektrika. In posladek? Zadnji usmerjevalnik zraka izvedbe turbo nedvomno prihaja iz sveta transformerjev.

via GIPHY

Nostalgična izjema – merilnik vrtljajev ostaja analogen

Porsche panamera - napoved nove generacije | Foto: Porsche Foto: Porsche

Voznik bo za ličnim volanom gledal v dva velika, sedempalčna digitalna zaslona, ki ju bo razmejeval analogni merilnik motornih vrtljajev – Porsche s to potezo spoštljivo kima tradiciji. Zaslon na sredinski konzoli je obdarjen z 12,3-palčno diagonalo, posredoval pa bo vso bogatost informacij naslednje generacije Porschejevega PCM (porsche communication system), sistema, ki ga bo neodvisno lahko prilagajal voznik oziroma sovoznik, poslušnost pa bo dokazoval tudi s sposobnostjo sprejemanja navodil prek mobilnikov.

Individualno konfiguriranje sistemov je ključno za zadovoljnega voznika ali potnika, so prepričani v Stuttgartu. Porsche obljublja največjo prilagodljivost segmenta – klop bo deljiva v razmerju 40 : 20 : 40, prtljažnik bo ponujal med 495 in 1.304 litri.

Športno-prestižna kabina za svoje jemlje ime porsche advanced cockpit in je zasnovana popolnoma na novo, vpeljuje pa nekatere oblikovne smernice, po katerih se bodo zgledovali tudi drugi novi porscheji. Veliko klasičnih gumbov na sredinskem grebenu so nadomestile površine, občutljive na dotik. Prve fotografije dokazujejo vzorno združitev elegantnega s športnim. | Foto: Porsche Športno-prestižna kabina za svoje jemlje ime porsche advanced cockpit in je zasnovana popolnoma na novo, vpeljuje pa nekatere oblikovne smernice, po katerih se bodo zgledovali tudi drugi novi porscheji. Veliko klasičnih gumbov na sredinskem grebenu so nadomestile površine, občutljive na dotik. Prve fotografije dokazujejo vzorno združitev elegantnega s športnim. Foto: Porsche

Dizel z 850 njutonmetri navora

Vsi trije motorji bodo prisilno polnjeni in na voljo v povezavi z na novo prilagojenim osemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom. Eno glavnih vodil pri popolni prenovi pogonske palete pa je bila učinkovitost brez odrekanja zmogljivostim. Pod oznakami turbo (550 "konjev"), 4S (440 "konjev") in 4S diesel (422 "konjev" in 850 njutonmetrov navora) se skrivata dva osemvaljnika (turbo in 4S diesel) in šestvaljnik (4S) s pričakovano visokimi podatki o moči in navoru in posebnostjo s številnimi prednostmi – integracijo turbopuhal med valje. S tem je povečana kompaktnost motorja, krajša pot med turbopolnilnikoma in valji pa med drugim pomeni tudi izboljšano odzivnost.

Prvi porsche, ki bo izklapljal delovanje valjev

Panamera bo tudi prvi porsche z delnim izklapljanjem delovanja valjev – v ugodnih pogojih bo osemvaljnik različice turbo lahko tudi le štirivaljnik, kar naj bi porabo zmanjšalo za skoraj tretjino. Dizelska izvedba bo izkoriščala prednosti t. i. sekvenčnega prisilnega polnjenja, ki omogoča delovanje po principu bi- ali monoturbo, glede na zahtevnost voznika oziroma trenutnih potreb. Pri nizkih hitrostih in umirjeni vožnji bodo izpušni plini usmerjeni izključno skozi enega od dveh turbopolnilnikov, pri čemer bo izboljšana tudi odzivnost motorja, drugi, pasivni turbopolnilnik pa se bo aktiviral šele pri 2.700 vrtljajih. Dizelska panamera bo prvič na voljo tudi s štirikolesnim pogonom.

Panamera vpeljuje še eno rešitev sodobnih porschejev – vrtljivo stikalo za nastavljanje štirih voznih programov na volanu (normal, sport, sport plus in individual), sredica –, sport response gumb pa aktivira največjo možno moč, ki jo je motor sposoben proizvesti v danem trenutku. | Foto: Porsche Panamera vpeljuje še eno rešitev sodobnih porschejev – vrtljivo stikalo za nastavljanje štirih voznih programov na volanu (normal, sport, sport plus in individual), sredica –, sport response gumb pa aktivira največjo možno moč, ki jo je motor sposoben proizvesti v danem trenutku. Foto: Porsche

Turbo do sto kilometrov na uro v 3,6 sekunde

Najzmogljivejša izvedba (turbo) bo ob 550 "konjih" (30 več kot prej) ponujala tudi 770 njutonmetrov največjega navora (70 več kot prej) med 1.960 in 4.500 vrtljaji, čas pospeševanja do sto kilometrov na uro pa bo variiral med 3,6 ali 3,8 sekundami – odvisno od tega, ali se bo kupec odločil pa sport chrono paket. Porsche za izvedenko turbo obljublja 306 kilometrov najvišje hitrosti in porabo okoli 9,4 litra na sto kilometrov.

Z avtoceste na dirkališče? Zlahka.

Porsche panamera - napoved nove generacije | Foto: Porsche Foto: Porsche

Porsche je ostal zvest filozofiji znamke in panamero, bolje kot kadarkoli prej, pripravil tudi na najzahtevnejše voznike. Podvozje naj bi ponujalo udobje limuzin in okretnost kupejev, da to ne bo le stavek na papirnatih ali digitalnih prospektih, bodo jamčile že znane kratice – PASM (elektronsko prilagajanje blažilnikov), PDCC sport (prilagajanje podvozja), PTV plus (vektorsko prilagajanje navora), panamera pa bo znala tudi aktivno nadzorovati nagibanje karoserije.

Delovanje omenjenih sistemov bo v realnem času nadzoroval t. i. 4D chassis control – inteligentni elektronski nadzornik vseh naštetih naprednih pomagal. In komur to še ni dovolj, bo morda pomirjen z dejstvom, da bo panamera zavijala tudi z zadnjimi kolesi – sistemom, povzetim po superšportnikih 918 spyder in 911 turbo.

Videla bo tri (!) kilometre naprej

Druga generacija bo nadgradila asistenčno podporo prve. Med pomembnejšimi pridobitvami bo sistem nočnega vida, sposoben prepoznavanja ljudi in večjih živali, doplačljivi bodo tudi novi matrični žarometi LED, Porsche pa je še posebej ponosen na sistem InnoDrive – ta bo s pomočjo kamer, radarjev, zbranih satelitskih ter navigacijskih samodejno prilagajal delovanje prilagodljivega pametnega tempomata, ki bo za kar tri kilometre vnaprej optimiziral delovanje vseh ključnih komponent pogonskega sklopa. Bolj preprosto: elektronski kopilot bo že vnaprej upošteval vpliv zavojev, vzponov, spustov in omejitev hitrostih.

Ne spreglejte