Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
4. 12. 2013,
13.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Porsche

Sreda, 4. 12. 2013, 13.04

8 let

Porsche carrera GT: je Paul Walker umrl zaradi njegove brutalnosti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Porsche carrera GT, v katerem je umrl zvezdnik Paul Walker, velja za enega najbolj brezkompromisnih, divjih in težko obvladljivih športnih avtomobilov. Obvladajo ga lahko le avtomobilski lisjaki.

Ni za začetnike, temveč za izkušene avtomobilske mačke

Ko je v enem izmed 1.270 narejenih Porschejevih superšportnikov carrera GT umrl filmski zvezdnik Paul Walker, so pod drobnogled prišle tudi surove zmogljivosti tega ekskluzivnega avtomobila. Dejstvo je, da avtomobil s sredinsko postavljenim motorjem V10, ki zmore več kot 600 "konjev" in nima elektronskega stabilizacijskega sistema ESP, zagotovo ni avtomobil za premožne neizkušene začetnike, temveč predvsem za izkušene avtomobilske mačke.

Avtomobil je bil plod Porschejevih ambicij v Le Mansu

Carrera GT dejansko izvira iz Porschejevega dirkaškega programa, zato je avtomobil po zahtevnosti bližje dirkalniku kot cestnemu superšportniku. Porsche je desetvaljnik s prostornino 5,7 litra naredil za načrtovani dirkalnik za vztrajnostno dirko v Le Mansu, a po dveh dneh testiranj so projekt ustavili.

Porsche je moral dati prednost razvoju novega cayenanna, Volkswagnov koncern naj neuradno tudi ne bi bil zadovoljen, da bi Porsche na znameniti dirki konkuriral novemu audiju R8.

Porsche je carrero GT kot študijo predstavil leta 2000 na avtomobilskem salonu v Parizu. Ker je zanimanje zanj preseglo pričakovanja, so proizvodnjo začeli leta 2004 v Lepzigu. Avtomobil je takrat stal skoraj 450 tisoč ameriških dolarjev. Izdelali so jih 1.270, od tega so jih polovico prodali v ZDA.

Brutalne zmogljivosti sredinsko postavljenega desetvaljnika

Avtomobil je v serijski različici poganjal 5,7-litrski motor V10, ki je imel 450 kilovatov oziroma 610 "konjev". Do 100 kilometrov na uro carrera GT pospeši v 3,9 sekunde in doseže najvišjo hitrost 330 kilometrov na uro. Moč se na zadnji kolesi prenaša prek šeststopenjskega ročnega menjalnika. Pri hitrosti nad 110 kilometrov na uro se je samodejno dvignil zadnji zračni stabilizator. To je bil tudi prvi avtomobil s keramično sklopko.

Razvoj tehnologije gre v prid lastnikom superšportnikov

Med Porschejevimi športniki je za posebej brutalnega veljal tudi prva in druga generacija modela 911 turbo. Voznik je takrat vso moč občutil pri 1.500 vrtljajih v minuti in marsikdo temu avtomobilu ni bil kos. Avtomobil je bil v ZDA priljubljen predvsem med mladimi povzpetniki in japiji, med katerimi je nato tudi zahteval največ žrtev.

Porschejevi superšportniki so se od časa carrere GT sicer močno spremenili. Če je bila carrera GT pred desetimi leti še pravi "hardcore" dirkalnik za cestno uporabo, lahko danes moderne porscheje kot so 911 GT3, 911 turbo in 918 spyder spodobno hitro in varno peljejo že lastniki z nekoliko boljšim vozniškim znanjem. Razvojev tehnologije je zagotovo šel njim v prid.

Ne spreglejte