SiolNET. Avtomoto Novice
0,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Porsche: atmosferski motorji pri 911 so zgodovina

0,94

termometer

Porsche 911
Novi 911 ima premajhen motorni prostor, v katerem ni dovolj prostora za vgradnjo obstoječega atmosferskega motorja. Foto: Porsche

Čeprav družina 911 raste in bo v aktualni generaciji imela največ različnih izvedenk v zgodovini, pa med njimi ne bo prostora za atmosferske motorje. Štirilitrski šestvaljnik iz caymana GTS in GT4 je enostavno prevelik za utesnjeni motorni prostor, razvoj novega motorja pa bi bil enostavno predrag.

Atmosferski motor je zgodovina. Kdaj konec ročnih menjalnikov?

Dr. Frank-Steffen Walliser, vodja oddelka za razvoj športnih avtov, je v intervjuju za Evo razžalostil številne ljubitelje te znamke po svetu. Razvoj novega atmosferskega motorja bi bil predrag, zato se mu je Porsche v modelu 911 odpovedal. Razvoj novega atmosferskega motorja bi bil predrag, zato se mu je Porsche v modelu 911 odpovedal. Foto: Gregor Pavšič Kljub širjenju družine in različic v generaciji 992 ne bo izvedenke z atmosferskim motorjem. Še več, atmosferski motor se najverjetneje poslavlja za vedno in se pri modelu 911 ne bo več vrnil nazaj.

Kot je pojasnil, je trenutni štirilitrski šestvaljnik, vgrajen v caymana GTS in GT4, enostavno prevelik za vgradnjo v motorni prostor 911. Razvoj novega atmosferskega motorja, kompatibilnega z 911, s kodnim imenom 992, bi bil predrag. Poleg motorja bi morali spremeniti še druge stvari, kar pa bi bilo ekonomsko povsem zgrešeno.

Ljubitelji znamke so ob tem seveda razočarani, a jim Walliser sporoča, da se bo še naprej boril za obstoj ročnega menjalnika. A kot je omenil, bo tudi tukaj slej kot prej prišel čas, ko bo 911 na voljo le še z dvema stopalkama.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin