SiolNET. Avtomoto Novice
5,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Peta generacija renaulta clia

Popolno razkritje: to je novi renault clio #foto

5,74

termometer

Peta generacija clia je dimenzijsko manjša, a hkrati prostornejša v potniški kabini. Zaradi nove arhitekture je izgubil nekaj kilogramov in se vizualno približal preostalim družinskim članom. Kot pravijo pri Renaultu, so pri razvoju stremeli k trem smerem: evolucija zunanjega videza, revolucija potniške kabine in prihod inovativnih tehnologij.

Renault clio Foto: Renault

Najbolje prodajani avtomobil v Sloveniji

Clio je bil zadnje štiri generacije najbolje prodajani Renaultov model in najbolje prodajani avtomobil v Sloveniji. Prodaja clia je rasla vse od leta 2012, zato je bil v lanskem letu tudi drugi najbolje prodajani avtomobil v Evropi. Največ kupcev so prepričali ravno zaradi igrivega in zanimivega dizajna.

Ravno zato pri oblikovanju niso želeli revolucionarnih posegov, a so morali nadgraditi uspešen videz predhodnika. Čeprav gre za povsem nov avtomobil, se je vizualno približal preostalim družinskim članom, a ohranil nekaj svojega prepoznavnega šarma.

Tesla volanski obroč Avtomoto To je notranjost novega renault clia #foto

Prvi renault, izdelan na novi arhitekturi

Clio pete generacije je prvi renault, izdelan na koncernski arhitekturi CMF-B. Od predhodnika je krajši za 14 milimetrov (4.048 milimetrov), ima šest milimetrov krajše medosje in je 30 milimetrov nižji. Zrasel je le v širino (+66 milimetrov). Kljub manjšim dimenzijam je notranjost prostornejša kot kadarkoli. To jim je uspelo z boljšim izkoristkom vgrajenih elementov.

Zrasel je tudi prtljažni prostor, ki zdaj meri 391 litrov (prej 300). Dodatno so inženirji v notranjosti namestili za dodatnih 26 litrov odlagalnih površin in predalov. Kot je dejal Laurens van den Acker, so 70 odstotkov časa preživeli v notranjosti in izboljšali tako rekoč vsak del avtomobila.

Renault clio Foto: Renault

Renault clio Foto: Renault

Več varnostnih sistemov

Renault je v novo generacijo vgradil serijo varnostno-asistenčnih sistemov. Čeprav je na sredini nameščen velik osrednji zaslon oblikovalci niso pozabili na fizična stikala. ''Večopravilna enota je bila v cliu 4 zelo lepa, vendar ni vsebovala pomembnih informacij. Oblikovalcem je bila ideja o avtomobilu brez stikal všeč, podobno kot to počne Apple. Toda pri mobilnem telefonu se lahko koncentriraš, v avtomobilu pri 120 kilometrih na uro to počneš težje,'' je dejal Van der Acker.

Clio ima zato na osrednji konzoli tudi fizična stikala, na zadnji klopi pa zaradi tanjših sedežev 26 milimetrov več prostora za kolena potnikov.

Pri motorjih bo na voljo litrski atmosferski motor v dveh različicah. Na voljo bosta še litrski in 1,5-litrski bencinski prisilno polnjeni motor.

Dva nova paketa opreme

Renault Sport z novim cliom uvaja oznako R.S. Line, ki bo postopoma nadomestila sedanjo oznako GT-Line. Slednja je bila pionir na področju paketov opreme za bolj športen videz in močna opora strategiji ponudbe Renault Sport na vseh trgih vse od leta 2010. Nova oznaka R. S. Line z razvojem in obogatitvijo prinaša več kot le novo ime.

R. S. Line pomeni bolj atletsko zunanjo podobo avtomobila in videz njegove notranjosti, s čimer streže pričakovanjem vedno večjega števila kupcev, ki želijo jasno razločevanje z dinamičnimi oblikami. R. S. Line je tudi bolj izrazito povezana z znamko zelo zmogljivih različic R. S., saj sta ti dve črki že postali sinonim za pristno športno vožnjo. Nova oznaka povzema ključne oblikovne elemente znamke Renault Sport tako na zunanjosti kot tudi v notranjosti avtomobila.

Prvič bo na voljo tudi intiale paris, ki smo ga spoznali že pri modelih captur, scenic, talisman, koleos in espace.

Renault clio Foto: Renault

Renault clio Foto: Renault

Renault clio Foto: Renault

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 74
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin