Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
27. 9. 2021,
6.55

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

polprevodniki Kitajska Tesla

Ponedeljek, 27. 9. 2021, 6.55

2 leti, 7 mesecev

Visoke številke Tesline tovarne na Kitajskem

Polni tovornjaki s teslami: čakajo jih zelo visoke številke

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Tesla Kitajska | Novi Teslini modeli 3 in Y iz kitajske tovarne trenutno potujejo tudi do Evrope. | Foto Reuters

Novi Teslini modeli 3 in Y iz kitajske tovarne trenutno potujejo tudi do Evrope.

Foto: Reuters

Tesla se je s hitrim preprogramiranjem na druge čipe dobro odzvala na trenutno veliko krizo globalne avtomobilske industrije, ki jo diktira pomanjkanje polprevodnikov. V svoji kitajski tovarni, iz katere trenutno prihajajo tudi avtomobili za Evropo, bodo predvidoma do konca meseca letos izdelali že 300 tisoč avtomobilov.

Na letni ravni bi Tesla samo na Kitajskem letos lahko izdelala celo pol milijona vozil. | Foto: Reuters Na letni ravni bi Tesla samo na Kitajskem letos lahko izdelala celo pol milijona vozil. Foto: Reuters V zadnjih dneh smo na slovenskih avtocestah lahko videli več tujih tovornjakov z novimi teslami, kar kaže na dokaj uspešen boj proti krizi s pomanjkanjem polprevodnikov.

Tesla je hitro preprogramirala večino svojih avtomobilov za uporabo drugih čipov in to se jim zdaj obrestuje. Do konca septembra bodo v tovarni na Kitajskem neuradno izdelali 300 tisoč novih avtomobilov (model 3 in model Y). Teh številk pri Tesli še niso potrdili, navajal pa jih je Reuters.

V prvih osmih mesecih so v Šanghaju namreč že izdelali 240 tisoč novih tesel, od tega nekaj več kot 66 tisoč za izvoz. Dokler ne bo dokončana tovarna v Berlinu, so “kitajske” tesle namenjene tudi trgom v Evropi. Na letni ravni bi Tesla samo na Kitajskem letos lahko izdelala celo pol milijona vozil.

Tesla
Avtomoto Teslin preboj: reciklirajo 92 odstotkov svojih odsluženih baterij

Ponudba je močno premajhna za visoko povpraševanje

Na drugi strani je večina avtomobilske industrije še vedno v krču zaradi pomanjkanja polprevodnikov. Predsednik Daimlerja Olla Kalenius je pred dnevi v pogovoru za nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung potrdil, da trenutno kupci novih mercedesov na nov avtomobil čakajo tudi več kot eno leto. Ponudba vozil je bistveno premajhna za veliko povpraševanje, vse to pa iz vidika trgovcev močno povečuje nepredvidljivost glede dobav tudi na majhne trge kot je Slovenija.

Kriza z dobavami bi se lahko zavlekla tudi v leto 2022. Elon Musk je sicer napovedal, da bo z gradnjo tovarn za polprevodnike teh težav vendarle kmalu konec in da bo kriza kratkoročna. 

Ne spreglejte