Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
5. 10. 2022,
9.20

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Natisni članek

avtošport Slovenija 2022 Podnanos gorska dirka

Sreda, 5. 10. 2022, 9.20

1 leto, 6 mesecev

Fausto Bormolini in GHD Podnanos

Pogled rekorderja: proti Rebrnicam z 227 kilometri na uro #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Fausto Bormolini je prvi zmagovalec in rekorder nove gorskohitrostne steze med Podnanosom in Rebrnicami. Pogled njegove vožnje skozi dirkačeve "oči" je izjemen, prav tako tudi dosežene hitrosti.

Fausto Bormolini je prejšnji mesec dopolnil 61 let in velja za starosto evropskega gorskohitrostnega dirkanja. Svoje izkušnje pa Italijan uspešno izkorišča na različnih gorskih dirkah in tudi na zadnji gorski dirki v Podnanosu je najboljši čas postavil na vseh treningih in obeh dirkah. Zgornji posnetek njegove vožnje zelo nazorno prikazuje, kako skrajno je gorskohitrostno dirkanje.

Avtomoto Trenutek, ko je s ceste odneslo najhitrejšega Slovenca #video

Nova 4,7 kilometra dolga proga med Podnanosom in Rebrnicami je naletela na zelo pozitivne odzive. | Foto: Gregor Pavšič Nova 4,7 kilometra dolga proga med Podnanosom in Rebrnicami je naletela na zelo pozitivne odzive. Foto: Gregor Pavšič Osemkrat čez 200 kilometrov na uro

Podatki iz Bormolinijeve formule reynard K02 zelo zgovorno pričajo, da je nova pridobitev gorskohitrostnega avtošporta v Sloveniji zelo hitra. Italijan je dosegel najvišjo hitrost 227 kilometrov na uro, in to kljub temu, da steza nima čisto prave ravnice. Najvišja hitrost je zato nižja kot na primer v Ilirski Bistrici, toda vmesne hitrosti so ves čas izjemno visoke.

Bormolini je v minuti in 55 sekundah, kolikor je znašal njegov rekordni dosežek, kar osemkrat presegel hitrost 200 kilometrov na uro. Le petkrat mu je hitrost padla pod mejo 100 kilometrov na uro, od tega trikrat v isti kombinaciji ovinkov. Končna povprečna hitrost na 4,7 kilometra dolgem odseku je bila 146,2 kilometra na uro.

Kako hitro bi vozil šele evropski prvak Merli

To pa prav gotovo še ni meja, ki jo steza proti Rebrnicam omogoča. Bormolini je bil letos na gorski dirki v Ilirski Bistrici v prvi vožnji skupno peti, in sicer v petih kilometrih osem sekund za evropskim prvakom Christianom Merlijem (osella FA30).

Ne spreglejte