SiolNET. Avtomoto Novice
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Velika Britanija in električni avtomobili

Po nove avtomobile? Ko ni bencina, Britanci hitijo na splet.

0,19

termometer

bencinska črpalka gorivo Velika Britanija
Leta 2030 naj bi Britanci prodajali le še nove električne avtomobile. Njihova prodaja vztrajno raste, avgusta jim jih je uspelo prodati 7.388. Foto: Reuters

Vzporedno s pomanjkanjem goriva je v Veliki Britaniji močno naraslo spletno brskanje za električnimi avtomobili, ki pa v prihodnosti prinašajo svojevrstne izzive.

Zadnjih nekaj dni so Britanci v šoku. Več ur so morali čakati pred bencinskimi črpalkami, kjer je zaradi pomanjkanja voznikov tovornjakov marsikje zmanjkalo goriva. Bolj logistična kot energetska kriza predvidoma ne bo trajala dolgo, vseeno pa so Britanci v teh dneh spremenili pogled na avtomobilski svet. Proizvodnja in dobava goriv sta izjemno zapleteni, kar smo predstavili včeraj tudi na primeru slovenskega Petrola. Če se kjerkoli na tej dobavni verigi nekaj zalomi, ima to dokaj hiter vpliv na oskrbo z gorivi.

Petrol cisterna gorivo Avtomoto Skrivnosti oskrbe z gorivom: nekje kaos, tu je vse mirno

Dolge vrste pred bencinskimi črpalkami Dolge vrste pred bencinskimi črpalkami Foto: Reuters Bencin z ladjami in cisternami, elektrika prek kablov

Velika Britanija namerava že leta 2030 dovoliti prodajo le še novih električnih avtomobilov. Tu je prenos energije mnogo preprostejši, z vidika zadnje krize je vse pomembnejša tudi domača samooskrba. Tudi zanesljivost in vzdržnost električnega omrežja bosta, če se res zgodi velik porast električnih vozil, na pomembni preizkušnji.

Le ustrezna pametna omrežja, ki bodo lahko sama uravnavala razmerje med porabo in povpraševanjem po energiji, lahko preprečijo podobne energijske kolapske po letu 2030.

Po informacije o električnih vozilih so odhiteli na splet

Zanimivi so podatki spletnega brskanja Britancev v zadnjih dneh. 24. septembra, ko se je začela kriza z gorivom, je po podatkih Googla brskanje za električnimi vozili naraslo za 1.600 odstotkov. Po podatkih spletne strani za rabljena vozila (carguide.co.uk) je v enem dnevu zanimanje za električna vozila naraslo za šestnajstkrat.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin