Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
12. 2. 2016,
0.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peugeot Družinski Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Petek, 12. 2. 2016, 0.23

8 let

Peugeot traveller – francoski VIP-minibus v boj z enoprostorci

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Peugeot traveller je prilagojen družinskim in poslovnim zahtevam. Kot eden od trojčkov (citroen spacetourer in toyota proace sta druga dva) namerava konkurirati velikim enoprostorem.

Najkrajši dolg le 4,6 metra, a z dvema "kubikoma" prostora za sedeži

Tako kot številni avtomobili koncerna PSA je bil zasnovan na prilagodljivi platformi EMP2, ki v enačbo poleg sodobne zasnove in prostorske prilagodljivosti prinaša tudi relativno nizko maso in z njo povezane obljube o rekordno nizki segmentni porabi goriva. Peugeot zagotavlja, da bo traveller lahko tudi od sto pa celo do 400 kilogramov (odvisno od motorne izvedenke) lažji od nekaterih tekmecev.

Iskal bo kupce z zelo različnimi prostorskimi zahtevami. Dolžine vozila bodo zato tri – od kompaktnih 4,6 metra do enoprostorskih oziroma kombijevskih 4,95 oziroma 5,3 metra. Višina bo priročno nizka, le 1,9 metra.

Omeniti velja, da bo vseh devet sedežev ponujala tudi najkrajša, t. i. kompaktna izvedba, ki pa bo ob izbiri le petih sedežev razpolagala tudi z zavidljivo prtljažno prostornino dveh kubičnih metrov.

Traveller se po dvojčku zgleduje tudi pri ponudbi paketov opreme – active in allure (pet, sedem ali osem sedežev) bosta namenjeni družinski rabi, poklicni pa business (od pet do devet sedežev) oziroma business VIP s šestimi oziroma sedmimi sedeži. V primeru izbire zadnjih dveh oprem traveller obljublja izkušnjo, prepojeno s prestižem.

Materiali bodo lahko zelo visokokakovostni, usnje mehko, drsna vrata bodo ponujala prostoročno upravljanje (aktivacija z nogo), velika stekla bodo lahko zatemnjena (70- ali 90-odstotna motnost), vsak od potnikov bo imel na razpolago individualno bralno lučko, tripodročna klimatska naprava bo ponujala tudi posebne usmerljive šobe po vzoru letalskih kabin, zadaj bodo kar štirje 12-voltni priključki in priključek 230 V, streha bo lahko tudi panoramska.

Varnost na visoki ravni

Traveller bo znal sam brati prometne znake, opozarjal bo pred vozili v mrtvem kotu, opremljen bo s samodejnim zaviranjem v sili pri hitrostih do 30 kilometrov na uro in opozorilnikom o trajanju vožnje – ta bo po dveh neprekinjenih urah vožnje pri hitrostih vsaj 65 kilometrov na uro predlagal postanek. Tu se seznam aktivnovarnostnih pomagal še ne konča – traveller bo opozarjal tudi pred nenamerno menjavo voznega pasu, prepoznal bo ravnanja utrujenega voznika, samodejno pa bo uravnaval tudi snop dolgih luči.

V ponudbi ostaja tudi polaktivno pametni tempomat, ki se prilagaja vozilom spredaj, a le če razlika v hitrosti med obema avtomobiloma ni več kot 20 kilometrov na uro.

Opremljen bo tudi s sistemom grip control, dobro poznanim dodatkom koncerna PSA, ki vozilom s sprednjim pogonom s pomočjo elektronskega uravnavanja navora na pogonskih kolesih povečuje možnost vzdrževanja dobrega oprijema v slabših voznih razmerah. Seveda velja, da pripomoček ni dostojno nadomestilo štirikolesnega pogona.

Potniki bodo lahko izkoriščali do 74 litrov odprtih in zaprtih predalov oziroma odlagališč. Prostornina prtljažnika bo lahko po odstranitvi sedežev druge in tretje vrste zrasla vse do 4.900 litrov oziroma 4.554 litrov, izmerjeno po VDA. Največja dovoljena obremenitev bo 1.400 kilogramov.

Motorji bodo dizelski. Najvarčnejši bo porabil 5,1 litra na sto kilometrov

Motorna ponudba bo izključno dizelska, sestavljena pa bo iz različno zmogljivih 1,6- in 2,0-litrskih štirivaljnikov in razponom moči od 70 do 133 kilovatov. V ekonomičnosti bo najbolj izstopal 1,6-litrski dizel s 84 kilovati, šeststopenjskim ročnim menjalnikom in 5,1-litrsko (tovarniško) povprečno porabo.

Ne spreglejte