Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
6. 3. 2017,
0.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2017 elektrika električna vozila Električni avtomobili Peugeot

Ponedeljek, 6. 3. 2017, 0.08

6 let, 6 mesecev

Električna družinska mobilnost

Peugeot partner tepee electric – 170 kilometrov dometa in štirikrat nižji strošek na kilometer

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Peugeot partner tepee electric | Foto Peugeot

Foto: Peugeot

Peugeot bo poleg atraktivnega koncepta instinct v Ženevo pripeljal tudi električno različico svojega lahkega dostavnika oziroma enoprostorca partnerja. Njegov domet znaša 170 kilometrov, kljub baterijam pa ohranja vse svoje prostorske adute s tremi kubičnimi metri prostora ob odstranjenih zadnjih sedežih.

Eden najprostornejših električnih avtomobilov na trgu

Francozi so se odločili, da bodo na podlagi dostavnika peugeot partner electric, ki je na prodaj od leta 2013, zdaj naredili še družinsko električno različico, in tako je priljubljeni partner tepee dobil sinhroni 49-kilovatni elektromotor s permanentnimi magneti in 200 njutonmetri navora. Z dvema sklopoma baterij s kapaciteto 22,5 kilovatne ure, ki sta nameščena v dnu vozila in na obeh straneh zadnje preme, naj bi zmogel prevoziti okoli 170 kilometrov. Glede na njegovo družinsko-podjetniško naravnanost in glede na to, da prenovljeni Renaultov konkurent v teoriji zmore na elektriko prevoziti sto kilometrov več, se zdi, da je kljub svojim prepričljivim prostorskim adutom – od 1.350 do 3.000 litrov prtljažnika – morda vseeno premalo prepričljiv za vlogo prvega avtomobila v družini kot njegov uspešni brat s klasičnim dizelskim ali bencinskim motorjem.

Pri PSA sicer pravijo, da domet zadostuje za večino evropskih voznikov, ki dnevno v povprečju prevozijo okoli 60 kilometrov. Trdijo, da bo s svojo praktičnostjo še vedno prilagojen vsem vrstam dejavnosti in prav tako prepričljiv kot stoodstotni električni družinski enoprostorec, s katerim bo brez težav mogoče opraviti vse dnevne naloge.

 


Avtoslaon Ženeva 2017 - napovedi novosti

Peugeot partner tepee 1.6 BlueHDi 120 – družinski avtobus za prevoze vseh vrst


Električni motor, pri katerem je navor stalno na voljo, je vgrajen skupaj z reduktorjem z enim prestavnim razmerjem in stalnim pogonom. Inženirji zagotavljajo, da tovrstna zasnova pogona zagotavlja dinamično in prožno vožnjo, saj je celotni navor na voljo hipno že od prvih metrov vožnje in v vseh fazah pospeševanja. Vse skupaj poteka brez prestavljanja. | Foto: Peugeot Električni motor, pri katerem je navor stalno na voljo, je vgrajen skupaj z reduktorjem z enim prestavnim razmerjem in stalnim pogonom. Inženirji zagotavljajo, da tovrstna zasnova pogona zagotavlja dinamično in prožno vožnjo, saj je celotni navor na voljo hipno že od prvih metrov vožnje in v vseh fazah pospeševanja. Vse skupaj poteka brez prestavljanja. Foto: Peugeot

Nizki stroški lastništva in energije

Peugeot partner tepee electric naj bi družini prinesel številne ugodnosti, zaradi katerih velja razmisliti o kompromisih glede dometa. V velikih mestih bo brez izpuha lahko vozil tudi tam, kjer dizli ne bodo smeli, še vedno ga bo marsikje mogoče parkirati brezplačno, za doplačilo pa bo imel tudi zmogljivejši polnilec za hitro polnjenje, s katerim bo mogoče 80 odstotkov baterije napolniti v pol ure. Pri Peugeotu obljubljajo, da bo ta družinski avtomobil stroškovno precej prijazen. Vzdrževanje bo vsaj 30 odstotkov cenejše, saj je servisni interval predviden enkrat na dve leti oziroma 40 tisoč prevoženih kilometrov. Zaradi elektrodinamičnega zaviranja in dvojne rekuperacije se namreč kasneje obrabijo zavore. V motorju ni ne olja ne hladilne tekočine, tepee electric pa je tudi brez klasičnega menjalnika in sklopke. Baterije bodo imele osem let oziroma sto tisoč kilometrov jamstva, garancija na električni pogon pa bo pet let oziroma 50 tisoč kilometrov. Pri Peugeotu izpostavljajo še do štirikrat manjše stroške energije v primerjavi z gorivom ter poudarjajo, da bo ta družinski avtomobil zaradi hipnega navora, delovanja v tišini in brez tresljajev izredno prijazen za vožnjo, tako kot večina električnih avtomobilov.

Baterije se na klasični gospodinjski vtičnici (od povsem praznem rezervoarju) v celoti napolnijo v osmih urah in pol, 12 urah ali 15 urah, odvisno od jakosti toka (8 A, 10 A …) vtičnice. Med merilniki bo tudi tisti, ki bo prikazoval porabo in obnavljanje energije ter tako vozniku lahko pomagal voziti energijsko bolj varčno in preudarno. Na voljo bo tudi merilnik dodatne porabe (gretje in klimatska naprava). Na potovalnem računalniku se izpisujeta preostala avtonomija in povprečna poraba v kilovatnih urah.  | Foto: Peugeot Baterije se na klasični gospodinjski vtičnici (od povsem praznem rezervoarju) v celoti napolnijo v osmih urah in pol, 12 urah ali 15 urah, odvisno od jakosti toka (8 A, 10 A …) vtičnice. Med merilniki bo tudi tisti, ki bo prikazoval porabo in obnavljanje energije ter tako vozniku lahko pomagal voziti energijsko bolj varčno in preudarno. Na voljo bo tudi merilnik dodatne porabe (gretje in klimatska naprava). Na potovalnem računalniku se izpisujeta preostala avtonomija in povprečna poraba v kilovatnih urah. Foto: Peugeot

Ne spreglejte