Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
5. 6. 2013,
13.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peugeot Športni Avtomoto

Sreda, 5. 6. 2013, 13.21

8 let

Peugeot 208 GTI in XY – kot lepotica in zver

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Peugeot 208 v različicah GTI in XY prinaša dva različna nišna modela, ki navzven delujeta dinamično in športno. V Slovenijo tudi prenovljeni RCZ.

Nista namenjena masovni prodaji, temveč krepitvi znamke

Dve novi različici dvestoosmice v prvi vrsti nista namenjeni masovni prodaji in tudi ne bosta neposredno ključni za Peugeotove prodajne rezultate v Sloveniji. Njuna vloga je drugačna, saj bosta kot prestižna in nišna modela služila predvsem za krepitev blagovne znamke. Čeprav dvestoosmici v različici GTI in XY navzven delujeta presenetljivo podobno, je njun pedigre povsem nasproten. Medtem ko GTI nagovarja športnost, je XY usmerjen bolj k elegantnosti in prefinjenosti. GTI za moške, XY večinoma za ženske?

GTI s klasično trivratno karoserijo in ročnim menjalnikom

Peugeot z novim športnim modelom v svojo ponudbo vrača ime GTI, ki je bilo sinonim neposrednega, pravega "gokart" športnika 205 GTI. Peugeot je to športno ikono končal izdelovati leta 1992, njegov naslednik pa bo poskušal v drugačnih časih in z modernejšo tehnologijo nadaljevati slavo predhodnika.

Mu bo uspelo? GTI-ja poganja 1,6-litrski turbomotor THP s 147 kilovati in 275 njutonmetri navora. Za razliko od neposrednega tekmeca renaulta clia RS je 208 GTI na voljo le v trivratni karoserijski različici in ročnim šeststopenjskim menjalnikom. Sodeč po teh lastnostih novi GTI prisega na klasične zapovedi majhnega športnika, pri katerem je mogoče v celoti izključiti sistem ESP, na drugi strani pa nima privlačnih, a v praksi resda precej neuporabnih "gadgetov".

GTI je v primerjavi s klasično dvestoosmico dobil nekoliko krajša prestavna razmerja, večje zavorne diske (spredaj premer 302, zadaj 249 milimetrov), 17-palčna kolesa ene razpoložljive dimenzije, slaba dva centimetra manjšo oddaljenost od tal, širša koloteka (spredaj eden, zadaj dva centimetra), za slab centimeter pa je nižje postavljen tudi voznikov sedež.

Z opremo, ki jo športni 208 GTI ima, je od primerljive klasične 208 težji 70 kilogramov.

Dvestoosmica XY bi bila premium, a vseeno deluje športno …

Oba nišna peugeota 208 sta dobila tudi prepoznavne zunanje detajle. To so novi halogeni žarometi s posebnimi kvadratnimi vstavki in smerniki LED. Čeprav je novi 208 XY namensko povsem drugačen od GTI-ja, so podobnosti med njima na prvi pogled precejšnje. Zdi se celo, da je XY videti celo bolj dinamičen od GTI-ja.

Tudi XY ima širše koloteke, 17-palčna kolesa in bogat nabor serijske opreme, a vendar je z usnjenimi dodatki in panoramsko šipo namenjen manj športno naravnanim lastnikom. Kot že rečeno, naj bi bile to v večji meri ženske med 25. in 40. letom, ki so jim blizu moda, potovanja, se navdušujejo nad modernim dizajnom in prihajajo iz urbanega okolja.

Peugeot 208 XY bo na voljo s štirimi različnimi motorji. To sta 1,6-litrska bencinska motorja VTI 120 in THP 156 ter dve različici 1,6-litrskega dizelskega motorja e-HDi (68 in 84 kilovatov).

V Slovenijo tudi prenovljena RCZ in RCZ R

Peugeot je poleg dveh novih različic modela 208 v Slovenijo pripeljal tudi prenovljenega RCZ-ja. Ta je dobil nov odbijač, dnevne žaromete LED, okrasno masko, 19-palčna kolesa, ohranil pa je bogat nabor opreme.

RCZ bo namenjen še bolj specifičnim in petičnim kupcem, ki si želijo dobro opremljen avtomobil in možnost individualizacije. RCZ bo na voljo v sedmih barvah. Letos nameravajo prodati sedem, prihodnje leto pa 12 vozil. Do konca leta bo Peugeot v Slovenijo pripeljal tudi njegovo športno različico RCZ R.

RCZ bo v Sloveniji na voljo s tremi različnimi motorji – bencinska 1,6-litrska motorja THP 155 in THP VTI 120 ter dizelski dvolitrski motor 160 FAP. Moč motorjev sega od 115 do 147 kilovatov.

Ne spreglejte