Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
14. 2. 2014,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peugeot

Petek, 14. 2. 2014, 12.35

8 let

Peugeot 108 - tri metre in pol francoskega šarma

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V dnevih pred ženevskim avtomobilskim salonom je Peugeot predstavil drugo generacijo prikupnega peugeota 108. Prepričal naj bi z varčnostjo in možnostjo izdatne personalizacije.

Peugeot svojega malega junaka predstavil prvi. Kdaj Citroën in Toyota?

Že na prvi pogled je očitno, da je oblikovna preprostost letela skozi okno. Nadomestil jo je resnejši pristop, ki predvsem na sprednjem delu, vključno z žarometi in masko, povzema poteze večjega peugeota 308.

Videz namiguje na Peugeotovo kukanje proti premijskim delom segmentov, v katerih se njihovi avtomobili nahajajo. Za igrivost skrbijo prikupne zadnje luči in možnost popestritve karoserije ter nekaterih dodatkov s številnimi tematskimi motivi.

Novinec bo s tremi metri in 47 centimetri, za tri centimetre daljši od predhodnika, in na voljo v kar treh karoserijskih izvedbah – trivratni, petvratni in brezstrešni. Pogled v nebo bo razkrilo pomično platno dimenzij 80 krat 76 centimetrov.

Fotografij notranjosti še ni

V uradnem poročilo Peugeot trdi, da naj bi bili občutki podobni tistim v večjih avtomobilih. Bolje opremljene izvedbe bodo razpolagale s 7-palčnim zaslonom, občutljivim na dotik, pametnim ključem, gumbom za zagon motorja, samodejno klimatsko napravo, na doplačilnem seznamu pa se bo znašla celo kamera za pomoč pri vzvratni vožnji.

Informacijski sistem naj bi koristil vse prednosti pametnih telefonov, analogni merilnik in digitalni prikazovalnik številnih funkcij vozila pa naj bi bila, tako kot pri predhodniku, nameščena na volanski drog. Prtljažni prostor bo s 196 litri za presenetljivih 60 litrov prostornejši od predhodnikovega.

Peugeot 108 bo na voljo v treh stopnjah opreme: acces, active in allure.

Lažji od 850 kilogramov

Ena glavnih značilnosti novinca bo nizka teža. Od prve generacije bo težji za štirideset kilogramov, a kljub temu masa ne bo presegla 840 kilogramov. Malček, ki ga bodo izdelovali na Češkem, bo na voljo izključno z bencinskimi trivaljniki, serijsko bo opremljen tudi s sistemom za pomoč pri speljevanju v klanec.

Ne spreglejte