Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
25. 2. 2022,
7.57

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

9

Natisni članek

Ukrajina Rusija Nikita Mazepin Formula 1

Petek, 25. 2. 2022, 7.57

2 leti, 1 mesec

Nikita Mazepin

Oster napad na Rusa v F1, njegov oče v tesnem stiku s Putinom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

9

Nikita Mazepin Haas F1 | Nikita Mazepin med včerajšnjimi testiranji F1 v Barceloni. | Foto Reuters

Nikita Mazepin med včerajšnjimi testiranji F1 v Barceloni.

Foto: Reuters

Na uradnih testiranjih formule ena v Barceloni je na udaru že tako ne preveč priljubljeni Nikita Mazepin, z naskokom najpočasnejši voznik lanske sezone. Rus, čigar oče je v tesnih povezavah z ruskim predsednikom Putinom, bo danes testiral, a na dirkalniku ne bo oznak ruskih pokroviteljev.

"Nočem mešati športa in politike. Rad bi le dobro izkoristil te dni v Barceloni," je pred dnevi na katalonskem dirkališču, kjer moštva formule ena opravljajo uradno predsezonsko testiranje, dejal Nikita Mazepin. 22-letni dirkač je bil lani novinec v formuli ena, kjer pa je bil z nekonkurenčnim dirkalnikom ekipe Haas obsojen na zadnja mesta. Ob tem je naredil še veliko napak in bil v senci moštvenega kolega Micka Schumacherja.

Kaj bo z dirko F1 v Rusiji?

Aktualni dogodki v Ukrajini so pričakovano odmevali tudi v Barceloni. Septembra je v koledarju formule ena tudi Velika nagrada Rusije v Sočiju. Sebastien Vettel, nekdanji svetovni prvak in danes voznik Aston Martina, je ob nespremenjenih razmerah že napovedal bojkot dirke.

“Lahko potrdim, da vsi podrobno spremljamo dogajanje in da bodo o dirki F1 v Rusiji tudi kmalu padle odločitve. Smo v stalnih stikih z vodstvom F1 in FIA,” pravi Rado Raspet, predsednik slovenske zveze za avtošport AŠ2005, ki je bil izvoljen v v FIA World Motor Sport Council (WMSC). Ta potrjuje vse najpomembnejše odločitve FIA. Prvi sestanek so sicer planirali pred dirko v Bahrainu, a to odločitev glede ruske dirke F1 in tudi morebitnih ukrepov proti zvezam iz Rusije ter Belorusije bi lahko prišlo že prej.

Čeprav je bil hiter v formuli 2, brez očetovega denarja ne bi prišel do formule ena.  | Foto: Reuters Čeprav je bil hiter v formuli 2, brez očetovega denarja ne bi prišel do formule ena. Foto: Reuters Mazepin včeraj ni videl razlogov za odpoved dirke, dodatnim komentarjem pa se je izognil. Medtem ko se je na družbenih omrežjih nanj pričakovano usulo veliko kritik, med najostrejšimi je bil prav gotovo nekdanji topgearovec Jeremy Clarkson, bo Mazepin v Barceloni danes testiral. To so potrdili tudi pri moštvu Haas, ki ima sicer ameriškega lastnika (Gene Haas in podjetje Haas Automation).

Dmitry Mazepin se je kot predsednik Uralchema in Uralkalija januarja srečal s Putinom, tudi včeraj je bil med oligarhi, ki jih je ruski predsednik zbral v Kremlju.

Haasov dirkalnik bo danes brez napisov Uralkali

Na Mazepinovi formuli pa danes ne bo napisov ruskega Uralkali, ki je bil ob Haasu lani glavni pokrovitelj moštva. Predsednik družbe Uralkali je Nikitov oče Dmitry Mazepin, eden najbogatejših Rusov, ki je tudi v tesnih stikih z ruskim predsednikom Putinom in ob tem vodi tudi družbo Uralchem. Rodil se je v Belorusiji, danes pa njegovo premoženje ocenjujejo na več kot milijardo dolarjev.

Če bi prekinili sodelovanje med moštvom Haas in Uralkalijem, bi v Mazepinov dirkalnik sedel rezervni voznik Pietro Fittipaldi iz Brazilije.

Ne spreglejte