SiolNET. Avtomoto Novice
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Land rover defender V8 trophy

Obudili spomin na dogodek, ki je nekoč obnorel Jugoslavijo

0,61

termometer

Land rover defender V8 trophy
Land Roverjev obujeni spomin na kultno tekmovanje Camel Trophy. Foto: Land Rover

Land Rover bo v spomin na nekdanjo slavno avanturistično tekmovanje izdelal 25 posebnih defenderjev z vso "off-road" opremo, zunanjimi napisi in motorjem V8.

Camel Trophy je bila avantura, ki je pred dobrimi 30 leti osvojila tudi ljubitelje avtomobilizma v Sloveniji. Idrijčan Robert Kašca je bil prvi slovenski udeleženec tega tekmovanja, ki so ga v različnih državah organizirali med letoma 1980 in 2000. Land Rover je dobavljal avtomobile in si prek težjih avanturističnih preizkusov človeka in stroja gradil svojo prepoznavnost.

Camel Trophy 1989 Foto: osebni arhiv Med vsemi avanturističnimi Slovenci so izbrali rudarja iz Idrije

Aprila leta 1989 se je iz Brazilije vrnila jugoslovanska ekipa, nepogrešljivi del katere je bil tudi Slovenec Robert Kašca iz Idrije. Nekdanji rudar, pozneje tudi slovenski vojak in danes predstavnik OZN v Rimu je zahtevno komisijo prepričal s svojimi telesnimi zmožnostmi, predvsem pa s psihološko mirnostjo in sposobnostjo, da je v terencu lahko enakovredno opravljal vlogo voznika in sovoznika.

Med vsemi kandidati – prijav je bilo iz vse Jugoslavije sprva kar 28 tisoč, nazadnje se je v širši izbor uvrstila petdeseterica – je bil prav zato najbolj prepričljiv. V avtomobilu mu je družbo delal Zagrebčan Franjo Božić, z njima pa sta se vozila tudi novinarja Veljko Jukič (takrat sodelavec Avto Magazina) in Džordže Ličina.
Camel Trophy 1989 Avtomoto Obnoreli so Jugoslavijo: za skrajno avanturo izbrali Slovenca

Moderna replika avanturističnega defenderja ima motor V8

Več o spominih na zgornji povezavi, pri Land Roverju pa zdaj gledajo v prihodnost. Izdelali bodo 25 "replik" vozila za Camelm Trophy, s katerimi se bodo konec leta kupci pomerili na tekmovanju v Veliki Britaniji. Uporabili so defenderje s petlitrskim motorjem V8 (405 "konjev", 515 njutonmetrov navora) in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom ter jim prilagodili podvozje.

Poleg prepoznavne rumene barve so nepogrešljiv sestavni del teh vozil tudi vgrajeni vitel, strešni nosilci, spodnja zaščita podvozja, dvignjena odprtina za hlajenje motorja, luči LED in tudi prave terenske pnevmatike.

Avtomobil bo na voljo v Veliki Britaniji, med drugim pa tudi na trgih po Evropi.

Land rover defender V8 trophy Foto: Land Rover

Land rover defender V8 trophy Foto: Land Rover

Land rover defender V8 trophy Foto: Land Rover

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin