SiolNET. Avtomoto Novice
2,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Avtocestne cestnine v Italiji

Novost v Italiji: ob zamudah zaradi del bodo vrnili cestnino

2,05

termometer

Avtocesta Italija |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Italiji bodo voznikom, ki se jim bo pot zaradi vzdrževalnih del nepričakovano podaljšala, povrnili del plačane cestnine.

Ker družba Autostrade per l’Italia ni prilagodila cestnin za dolge zastoje in večje potovalne zamude, ki so bile neposredno povezani z vzdrževalnimi deli, so morali lani plačati pet milijonov evrov kazni.

To je bila tudi podlaga za iskanje novih rešitev, ki so jih zdaj razvili z zagonskim podjetjem za napredno digitalno mobilnost Free to X. Prek aplikacije bo mogoče v primeru zamude zaradi vzdrževalnih del – pri tem pa ne pridejo v poštev vzroki, kot so povečan promet ali nesreče – dobiti povrnjen del cestnin.

Povračilo odvisno od zamude in prevožene razdalje

Italijani se bodo morali najprej registrirati v aplikaciji in vnesti podatke o vozilu. Najlažji bodo postopki v primeru plačevanja cestnine z elektronsko predplačniško kartico, a stroške bodo povrnili tudi v primeru plačila cestnin z gotovino. V tem primeru bodo morali imeti vozniki shranjen račun.

Višina povrnjene cestnine je odvisna od prevožene razdalje in obsega zamude. Vsaj 15-minutna zamuda na 29 kilometrov dolgem odseku pomeni polno povrnitev cestnine. Na stokilometrskem odseku mora biti zamuda za polno vračilo cestnine vsaj 45-minutna. Več primerov v spodnji tabeli.

cestnina Italija | Foto: FreeToX Foto: FreeToX

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin