Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2019,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Citroën

Foto: Citroën

Natisni članek

Citroën advertorial

Petek, 8. 2. 2019, 7.00

2 meseca, 2 tedna

CITROËN C5 AIRCROSS - VOZILO Z EDINSTVENIM KARAKTERJEM ZA POTOVANJE V UDOBNEM RAZREDU

Novo v Sloveniji: Citroën C5 Aircross

Vsebino omogoča Citroën

Foto: Citroën

Citroën je v lanskem letu javnosti predstavil evropsko različico novega SUV C5 Aircross, s čimer nadaljuje svojo mednarodno ofenzivo v segmentu športnih terenskih vozil. Ta SUV nove generacije je najnovejši ambasador znamke in popolnoma usklajen z zadnjimi Citroënovimi modeli. Vozilo, ki je v prodajne salone zapeljalo februarja, je nastalo po navdihu pričakovanj kupcev in se ponaša z edinstvenimi in izraznimi značajskimi potezami.

Znamka Citroën želi ugoditi pričakovanjem kupcev, ki se niso več pripravljeni odpovedati uporabnosti zgolj na račun videza, zato se je odločila investirati v področje športnih terenskih vozil, ki so postala pravi svetovni fenomen in predstavljajo skoraj četrtino svetovne prodaje, saj ponujajo povsem drugačne odgovore.

Znamka je to sanjsko obliko karoserije nadgradila z novimi izkušnjami s področja udobja v notranjosti. Citroën s tem dokazuje, da je poleg svoje edinstvene identitete sposoben zagotoviti tudi zgledno udobje, saj odpira vrata novi generaciji športnih terenskih vozil, ki so nastala po navdihu kupcev.

Po modelu C3 Aircross, ki je z 80 tisoč prodanimi primerki požel velik tržni uspeh, po vozilu C5 Aircross, ki so ga lansirali na Kitajskem in do danes prodali že 40 tisoč primerkov, in ne nazadnje tudi po modelu C4 Aircross, ki je bil javnosti predstavljen konec aprila na salonu v Pekingu, Citroën še naprej nadaljuje svojo mednarodno SUV-ofenzivo in javnosti zdaj predstavlja evropsko različico modela C5 Aircross.

Citroen C5 Aircross | Foto:

Ključne novosti

Za vozilo je na voljo inovativen izbor izdelkov za individualizacijo podobe v povezavi s 30 kombinacijami zunanjosti. Novi SUV C5 Aircross je kot znanilec programa Citroën Advanced Comfort® tudi najbolj modularno in najbolj udobno športno terensko vozilo svojega segmenta. Opremljen je z vzmetenjem s progresivnim hidravličnim omejevalnikom in s sedeži Advanced Comfort, s katerimi ponuja povsem nove izkušnje v vožnji, značilne za Citroën. Nudi tudi edinstvene možnosti za modularno razporeditev notranjosti po zaslugi treh posamičnih in drsno pomičnih zadnjih sedežev, ki so poleg tega še zložljivi in nastavljivi po naklonu, ter največje prostornine prtljažnika v svoji kategoriji ("best in class"), ki znaša od 580 do 720 litrov.

Moderno in tehnološko napredno vozilo je opremljeno z 20 tehnologijami za pomoč pri vožnji, med drugimi s sistemom za avtonomno vožnjo druge stopnje Highway Driver Assist in s sistemom Grip Control s funkcijo Hill Assist Descent za vožnjo zunaj utrjenih poti, pa tudi s šestimi tehnologijami za vzpostavitev povezave, kot je funkcija za brezžično polnjenje pametnega telefona. Proizvodnja novega terenca C5 Aircross poteka v Franciji, v proizvodnem obratu Rennes - La Janais. To je tudi prvo Citroënovo vozilo, za katero bo v prvi polovici leta 2020 na voljo tudi izvedenka Plug-In Hybrid PHEV.

Preverimo njegovo zunanjost, notranjost, tehnologijo in motorje.

Citroen C5 Aircross | Foto:

Izrazna in drzna identiteta

Vozilo, ki v dolžino meri 4,50 metra, izstopa zaradi obilice zmogljivosti in dinamične drže brez enega samega kančka agresivnosti. V avtomobilski segment SUV vnaša veter svežine s širokim in impozantnim prednjim delom, visokim pokrovom motornega prostora, tekočimi linijami, ki jih krasijo prepoznavni grafični elementi, kot so zaščite Airbump® z dekorativnim vstavkom, pa tudi z velikimi kolesi s premerom 720 milimetrov, 230 milimetrov visokim podvozjem, zaščitami spodnjega dela karoserije in blatniških košev ter s stiliziranimi in dvobarvnimi strešnimi prtljažnimi drogovi.

Novi SUV C5 Aircross je mogoče opremiti s panoramsko stekleno streho z možnostjo odpiranja. Z bočnega profila opazimo lebdečo streho in neprekinjene steklene površine, ki jih poudarja kromiran dodatek v obliki črke "C", ki priča o prostorni notranjosti.

Potniška kabina za občutek varnosti in dobrega počutja

Potniški prostor novega terenca C5 Aircross je prostoren in impozanten. Po njem se prepletajo razkošne in tekoče površine, ki niti najmanj ne zanemarjajo funkcionalnosti. Po celotni širini robustno zasnovane in horizontalno umeščene armaturne plošče se razteza obloga iz toplotno obdelanega materiala.

Na voznikovi strani najdemo instrumentno ploščo z 12,3-palčnim digitalnim zaslonom TFT, ki izbrane informacije za vožnjo prikazuje v voznikovem vidnem polju. Široka in visoka sredinska konzola, ergonomsko oblikovani sedeži z nastavljivo višino, ki nudijo občutek nadvlade nad cesto, ter barve in materiali dodatno poskrbijo za občutek zaščite in razkošja v notranjosti.

Citroen C5 Aircross | Foto:

Vzmetenje s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki®

Kot že omenjeno, je novi SUV C5 Aircross opremljen z vzmetenjem s progresivnim hidravličnimi omejevalniki (Progressive Hydraulic Cushions®), Citroënovo inovacijo, ki je vrhunec strokovno podkovanega znanja znamke s področja podvozja. Tehnologija, ki je plod strokovnega znanja znamke Citroën iz avtomobilskega športa, omogoča bolj učinkovito absorbiranje energije ob udarcih, zlasti ob pristanku po skoku, in to brez dodatnega odskoka. Vozilu zagotovi bolj neoviran hod vzmetenja, kar daje občutek lebdenja na leteči preprogi in se zdi, kot da vozilo preletava deformacije na cestišču.

Zvočno izolirana notranjost za večje občutje ugodja

Novi Citroën SUV C5 Aircross je bil zasnovan tako, da zagotavlja napredno zvočno izolacijo z zmanjšanjem cestnega hrupa in hrupa vetra zahvaljujoč dvojnim zastekljenim sprednjim steklom z izoliranim slojem, kar svojim potnikom nudi izjemen zvočno izoliran prostor. Posebna pozornost je bila posvečena zvočni izolaciji motornega prostora. Za optimalno udobje potnikov novi Citroën C5 Aircross ponuja tudi sistem za čiščenje zraka v kabini AQS, "Air Quality System", ki zaznava onesnaženost zunanjega zraka in ga filtrira s samodejnim prilagajanjem načina kroženja v kabini.

Šest tehnologij za neprekinjeno povezavo

C5 Aircross nudi svojim potnikom intuitivne sisteme vrhunske tehnologije, s katerimi bodo lahko imeli neprekinjeno vzpostavljeno povezavo med digitalnim svetom in vozilom: osempalčni zaslon na dotik s kapacitivno tehnologijo, prek katerega izbirate nastavitve za svoje vozilo, dostopate do multimedijskega sistema, telefona, klimatske naprave, navigacije in tudi do funkcij Mirror Screen*, Citroën Connect Nav*, Citroën Connect Box s paketom SOS in asistenco*, brezžičnega polnjenja pametnega telefona in kamere ConnectedCAM Citroën™* (*delovanje sistema in funkcionalnost sta odvisna od posamezne države; v Sloveniji sistem deluje z omejenimi zmožnostmi).

Citroen C5 Aircross | Foto:

30 kombinacij zunanjosti, pet kombinacij notranjosti

Avtomobil obenem nudi široko paleto možnosti za individualizacijo podobe. Izbirati je možno med 30 kombinacijami za zunanjost v povezavi s sedmimi barvami karoserije (bela Banquise, črna Perla Nera, siva Platinium, siva Acier, rdeča Volcano, modra Tijuca, bela Nacré) in tremi barvnimi paketi (Silver, White in Red); barve karoserije je možno kombinirati s streho v črni Perla Nera.

Tudi v potniškem prostoru je obilo možnosti za individualizacijo podobe s petimi ambienti, ki se poigravajo s svetlobo, toploto in prefinjenostjo: poleg serijskega ambienta so na voljo še ambienti Wild Grey, Metropolitan Beige, Metropolitan Grey in Hype Brown.

Kaj pa motorji?

V novem C5 Aircrossu boste našli paleto učinkovitih in zmogljivih motorjev euro 6.2, ki se vgrajujejo s šeststopenjskim ročnim menjalnikom BVM6 ali z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom EAT8. Dva bencinska motorja: PureTech 130 S&S BVM6 in Pure Tech 180 S&S EAT8. Trije dizelski motorji: BlueHDi 130 S&S BVM6, BlueHDi 130 S&S EAT8 in BlueHDi 180 S&S EAT8.

Zanj je na voljo osemstopenjski samodejni menjalnik EAT8 "Efficient Automatic Transmission" najnovejše generacije z upravljanjem Shift and Park by wire, ki ponuja še več učinkovitosti in voznega udobja: Po zaslugi dveh dodatnih prestav zagotavlja do sedem odstotkov nižjo porabo goriva v primerjavi z menjalnikom EAT6. Za bolj živahno prestavljanje pa poskrbita dve dodatni prestavi, ki omejita poskoke vrtljajev motorja pri vsakem prestavljanju.


Ne spreglejte