Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
1. 5. 2023,
23.29

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

16

Natisni članek

Volkswagen BYD električni avtomobili Kitajska

Ponedeljek, 1. 5. 2023, 23.29

1 leto

BYD je po 15 letih prehitel Volkswagen

Novo svarilo? Kitajci doma po 15 letih prehiteli Volkswagen.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

16

BYD dolphin seal | Model seal je eden tistih avtomobilov kitajske znamke BYD, s katerim bodo nagovarjali tudi kupce v Evropi. | Foto BYD

Model seal je eden tistih avtomobilov kitajske znamke BYD, s katerim bodo nagovarjali tudi kupce v Evropi.

Foto: BYD

Kitajska znamka BYD je v prvem četrtletju na Kitajskem prvič prehitel Volkswagen, ki je največji avtomobilski trg obvladoval zadnjih 15 let. Kaj to pomeni za premike v globalni avtomobilski industriji?

Kitajska avtomobilska znamka BYD je letos v prvem četrtletju na domačem trgu prodala več kot 440 tisoč avtomobilov, prodaja Volkswagnovega koncerna se je ustavila pri 427 tisoč avtomobilih. Nemci so bili na Kitajskem najuspešnejši proizvajalec vsaj od leta 2018, ko so podatki avtomobilske prodaje na Kitajskem postali javno dostopni.

Delež električnih vozil v Volkswagnovi prodaji je znašal le šest odstotkov, kar je za dolgoročno konkurenčnost na Kitajskem še posebej skrb vzbujajoče.

MG4
Avtomoto Mnogo presenečenj: tisoč kilometrov še z enim "kitajcem" #foto

BYD že letos s tremi milijoni prodanih avtomobilov?

BYD je lani prodal 1,86 milijona avtomobilov, kar je bilo dvakrat toliko kot v prejšnjih štirih letih skupaj. Letos so od januarja do marca globalno prodali skoraj 550 tisoč avtomobilov. Letos si želijo prodati vsaj tri milijone avtomobilov. Iz Kitajske se želijo postopno širiti tudi v Evropo, Južno Ameriko in na trge okrog Azije, le ZDA za zdaj še niso na zemljevidu družbe.

"BYD je zelo močan. Na koncu ni vse v prodajnih številkah, pomembna je uspešnost posla. Za nas je pomembno, da na Kitajskem ostajamo najuspešnejši tuji proizvajalec," je na nedavni šanghajski avtomobilski razstavi dejal Oliver Blume, predsednik Volkswagna.

BYD seagull
Avtomoto Kitajski avto za 10 tisočakov, zanj že veliko zanimanje

BYD je napovedal tudi poceni električni avtomobil z imenom seagull. | Foto: BYD BYD je napovedal tudi poceni električni avtomobil z imenom seagull. Foto: BYD

Kaj kitajska moč pomeni za geostrateške razmere na svetovnem avtomobilskem zemljevidu?

Dvig družbe BYD je po oceni Andyja Palmerja, izkušenega avtomobilskega menedžerja in nekdanjega izvršnega direktorja Aston Martina, napoved velikih sprememb na avtomobilskem zemljevidu – sprememb, ki jih bodo vodile kitajske znamke.

"Kitajska vlada je prepoznala strateški pomen področja električnih avtomobilov tako iz vidika okoljskih izzivov kot tudi promocije tehnoloških inovacij. S številnimi spodbudami in davčnimi ugodnostmi favorizirajo domače znamke, ki s tem pridobivajo moč. Tekmeci iz Evrope, ZDA in Velike Britanije se medtem spoprijemajo z mnogo izzivi, prav tako iščejo svoj novi položaj na spremenjenem trgu. Raven moči na avtomobilskem trgu se bo očitno prevesila proti vzhodu, kjer so poleg Kitajcev močni tudi Korejci," je Palmer zapisal v svoji kolumni za britanski Autoexpress.

Kitajska je po količini toplogrednih plinov vodilna na svetu, zato so tudi vložili velika sredstva v promocijo električnih vozil. Trenutno so že vodilni na področju proizvodnje baterij, kar lahko vpliva tudi na dobaviteljske verige potrebnih materialov za proizvodnjo električnih vozil. Vse to pa trenutno že pozitivno vpliva na geostrateški pomen kitajskih avtomobilskih podjetij, ki so svoj prodor prek meja Kitajske dejansko šele začela.

Ne spreglejte