Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2011,
11.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Audi BMW Chevrolet Citroën Hyundai Kia Opel Volkswagen

Petek, 26. 8. 2011, 11.15

8 let

Novi rezultati preizkusnih trčenj EuroNCAP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Organizacija EuroNCAP je objavila najnovejše rezultate preizkusnih trčenj, med katerimi so preizkusili varnost desetih novih avtomobilov.

Zvezdica manj zaradi ESP

Kar devet jih je osvojilo vseh pet zvezdic, eden pa se je moral zadovoljiti le s štirimi. To je bila kia picanto, ki so ji ocenjevalci očitali, da na vseh trgih ni dovolj dobro opremljena z ESP, brez katerega določen model ne more prejeti vseh zvezdic.

Električni uspeh

Preizkusili so tudi električni avtomobil s podaljševalnikom dosega opel ampero, ki je osvojila pet zvezdic in spet dokazala, da so tudi električni avtomobili enako varni kot avtomobili z motorji na notranje izgorevanje. Po zaslugi dobrega ravnovesja med strukturo karoserije, potniške celice in varnostnih sistemov je osvojila tudi največ točk med preizkusom trka ob drog.

Napredek avea

Chevroleta aveo in orlando sta bila uspešna med preizkusom naleta v zadek in nasploh pri varnosti odraslih. Proizvajalec je napredoval predvsem z aveom, saj se je moral njegov prednik leta 2006 zadovoljiti le z dvema zvezdicama po veliko manj strogih pravilih. Hyundai i40, VW jetta in VW golf cabriolet so se po drugi strani izkazali z varnostjo otrok.

Pomanjkljiva varnost pešcev

Medtem ko so se avtomobili večinoma izkazali z varnostjo odraslih potnikov in otrok, jim gre slabše na področju varnosti pešcev. Opel ampera, audi A6 in citroën DS5 so, denimo, osvojili dovolj točk za osvojitev petih zvezdic, a moramo poudariti, da ne bi bil noben pravkar preizkušeni avtomobil tako uspešen, če bi že veljala zaostrena pravila, ki bodo začela veljati prihodnje leto. Drugače se je, denimo, izkazal spomladi preizkušeni novi ford focus.

Napredni sistemi

Organizacija po drugi strani z zadovoljstvom ugotavlja, da tovarne svoje modele vse bolj opremljajo z naprednimi varnostnimi sistemi. Citroën DS5 je, denimo, opremljen s PSA-jevim lokaliziranim klicem na pomoč, BMW X3 pa s sistemom Advanced eCall, ki reševalce obvesti celo o kritičnih podrobnostih nesreče.

Zaostritev pravil

Strokovnjaki agencije sicer ugotavljajo, da so preizkušeni avtomobili dosegli odlične rezultate, a hkrati poudarjajo, da marsikateri pravkar preizkušeni avtomobil po drugi strani ne bi tako odlično ustregel zaostrenim pravilom, ki bodo začela veljati prihodnje leto.

Ne spreglejte