Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 9. 2020,
15.50

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,42

7

Natisni članek

Mercedes-Benz razred S Mercedes-Benz Mercedes

Sreda, 2. 9. 2020, 15.50

3 leta, 8 mesecev

Novi predsedniški mercedes: Lešnik se je podpisal pod novo mojstrovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,42

7

Mercedes-benz razred S | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes je po večmesečnih napovedih, skicah in manjših informacijah le pokazal novo generacijo predsedniške razreda S. Kot se za paradnega konja znamke spodobi je tehnoloških novosti na pretek, zopet pa se je razred S pokazal kot glasnik tehnoloških in varnostnih novosti. Prvič sta na voljo kar dva hibridna motorja, v notranjosti je nameščen ogromen zaslon na dotik in kot to najbolje zna Robert Lešnik, gre za enega najbolj aerodinamičnih avtov na svetu.

Številne skice, napovedniki in navsezadnje tudi zakriti prototipi so že sporočali, da novi razred S vsekakor ne bo vizualno bistveno spremenjen. Gre za oblikovno nadgradnjo modela s katero je postal še bolj eleganten in po zadnjih modnih smernicah. Pokrov motorja je daljši, večja so platišča, zadnji stebriček je lepše združen z zadkom in prvič po zadnjih treh generacijah so zadaj nameščene horizontalno postavljene luči.

Skrite kljuke so moderen dodatek

Tako kot že nekateri drugi model, med njimi tudi Tesla S, so pri Mercedesu uporabili skrite vratne kljuke. S pomočjo zarez znotraj Mercedes-benz razred S | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz stranskih ogledal so uspešno znižali koeficient zračnega upora na samo 0.22. S tem se novi razred S uvršča med najbolj aerodinamične avte na svetu, Robert Lešnik pa je še enkrat dokazal, da velja za mojstra, ki zna izkoristiti vsako podrobnost za čim boljšo učinkovitost lupine avtomobila.

V primerjavi s predhodnikom je razred S malenkostno večji. Medosje so podaljšali za 51 milimetrov (3.216 mm), celotna dolžina avtomobila pa se je povečala za 34 milimetrov na 5.255 milimetrov. Prav tako je za 5,5 centimetra širši in 1,2 centimetra višji. Posledično se je povečala tudi prostornost potniške kabine. Potnika zadaj imata tako še za 24 milimetrov več prostora za kolena, a se je zanimivo za 32 milimetrov skrčil prostor za ramena. Prtljažni prostor je večji za 20 litrov in ima 550 litrov prostornine.

Skrite kljuke niso novost v svetu avtomobilizma, a pomagajo izboljšati aerodinamičnost razreda S. | Foto: Mercedes-Benz Skrite kljuke niso novost v svetu avtomobilizma, a pomagajo izboljšati aerodinamičnost razreda S. Foto: Mercedes-Benz

V notranjosti je 27 fizičnih stikal manj

Mercedes-benz razred S | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz V notranjosti v trenutku vso pozornost prevzame novi 12,8-palčni zaslon na dotik. Samostoječi zaslon je nataknjen na vrh osrednje konzole, a njegovo bistvo je skrito v podrobnostih in računalniški pameti. Zaradi novega velikanskega zaslona je v primerjavi s predhodnikom 27 stikal manj, vse te funkcije so sedaj prenesene na zaslon ali pa se jih upravlja preko glasovne pomočnice.

Na vrhu armaturne plošče, tik nad zaslonom, so štirje horizontalno postavljeni zračniki, ki zamenjujejo okrogle zračnike. Armaturna plošča je, odvisno od paketa opreme, lahko opremljena še z okrasnim pravim lesom, ogljikovimi vlakni ali klavirsko plastiko z okrasnimi črtami. Za najbolj zahtevne kupce je na voljo ozvočenje Burmester z 30 zvočniki in osmimi resonatorji.

Povrhu vsega so pri Mercedesu vgradili še nov volan z izboljšanimi kapacitivnimi stikali. Gre za novo generacijo volanskega obroča, ki zahvaljujoč dvoconski senzorski površini zazna ali voznik drži roke na volanu. Tako vozniku ni potrebno s premikom volanskega obroča sistemu sporočiti, da ima nadzor nad avtom. Sedaj bo lahko imel le roke na volanu, sistem delno samodejne vožnje pa bo zaznal dotik na volanu.

Še nekaj za tehnološke navdušence. Ambientalno svetlobo LED ustvarjajo optična vlakna, ki so vgrajena na vsakih 1,5 centimetra.

Mercedes-benz razred S | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Odzivnost in preglednost zaradi tehnologije OLED

Nov zaslon na dotik deluje s pomočjo tehnologije OLED, zato ima bolj čiste barve, boljšo preglednost v sončnem vremenu in porabi Mercedes-benz razred S | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz 30 odstotkov manj energije kot manjši zaslon pri predhodniku. Na njem je naložen najnovejši operacijski sistem MBUX, ki seveda deluje s pomočjo umetne inteligence. Tokrat gre še za nekoliko bolj intuitiven sistem, razume pa tudi že 27 različnih jezikov. Ali je med njimi že slovenščina še ni znano.

Velik napredek so naredili tudi pri projicirnem zaslonu. Deluje s pomočjo navidezne resničnosti, projecira pomembne elemente na virtualni razdalji desetih metrov in ima enak vidni kot kot na televizorju z diagonalo 195 centimetrov.

Osrednjemu zaslonu so se pridružili še štirje dodatni zasloni. Prvi so 12,3-palčni digitalni merilniki, druga dva sta nameščena za vzglavnike sprednjih sedežev in tretji je premična 7-palčna tablica za nadzor funkcij avtomobila z zadnjih sedežev.

Čas je za elektrifikacijo

Naj začnemo pri vstopnem motorju S450. Vrstni trilitrski šestvaljni proizvede 270 kilovatov, S500 poganja enaktrilitrski šestvaljnik z 48-voltno tehnologijo, vendar ima 320 kilovatov in 520 njutonmetrov navora. Na dizelski strani sta S350 d in S400 d, šibkejši ima 210 kilovatov in močnejši 243 kilovatov. Razen vstopnega dizelskega motorja so vse različice opremljene s štirikolesnim pogonom.

Varnost, varnost in še enkrat varnost

Novi razred S je opremljen praktično z vso varnostno opremo, ki jo trenutno poznajo pri Mercedesu. Serijsko je opremljen s samodejnim zaviranjem, aktivnim tempomatom, asistenco za nenamerno menjavo voznega pasu, pomočnika za menjavo voznega pasu, prepoznavo prometnih znakov in opozorilnikom za vozila v mrtvem kotu. Seznam dodatne opreme je praktično neskončen, ne manjka niti aktivno vzmetenje, ki poskrbi za manj nagibanja v vožnji med zavoji, ogrevana ali hlajena držala za plastenko in druge malenkosti.

Mercedes-benz razred S | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-benz razred S | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

 

Ne spreglejte