SiolNET. Avtomoto Novice
0,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tesla model Y

Nove tesle s črko Y: prodaja v Ljubljani, dobava iz Kitajske?

0,82

termometer

Tesla model Y
Tesla bo začela tudi v Evropo dostavljati prve modele Y. Ker nova tovarna v Berlinu še ni dokončana, bodo ti prišli iz Kitajske. Foto: Tesla

Tesla je zdaj v Ljubljani začela prodajati tudi svoj novi model Y, ki ga bodo za evropske kupce izdelovali v Nemčiji. Prve avtomobile na slovenskih cestah obljubljajo že konec leta. Od modela 3, letos najbolje prodajanega električnega avtomobila v Sloveniji, bo dražji za deset tisoč evrov.

Notranjost je domala enaka kot pri že znanem modelu 3. Notranjost je domala enaka kot pri že znanem modelu 3. Foto: Tesla Tesla je imela v prvi polovici leta z modelom 3 najuspešnejši električni avtomobil na slovenskem trgu. To je bil tudi edini električni avtomobil, ki je letos do konca junija dobil vsaj sto novih kupcev. Tesla bo zdaj ponudbo v Sloveniji tudi uradno dopolnila z modelom Y, ki je crossover izvedba modela 3. Največja razlika je v izvedbi s petimi vrati (model 3 zadnjih petih vrat kot klasična limuzina nima) in nekoliko dvignjeno obliko karoserije.

Po obljubah iz Tesle lahko prve naročene modele Y na slovenskih cestah pričakujemo že letos. Cene se začnejo pri 64.990 evrih, na voljo pa bosta različici long range in performance. Od modela 3 je torej Y dražji za deset tisočakov.

Omenjena cena velja za različico long range, medtem ko bo stala različica performance vsaj okroglih 71 tisočakov.

Mont Ventoux Škoda Enyaq Avtomoto Brez dizla 1.500 km daleč? Odgovor dvomljivcem z “vetrovne” gore.

Najbolj očitna prednost je petvratna zasnova karoserije, kar je zagotovo bolj po meri evropskega kupca kot pri limuzinskem modelu 3. Najbolj očitna prednost je petvratna zasnova karoserije, kar je zagotovo bolj po meri evropskega kupca kot pri limuzinskem modelu 3. Foto: Tesla

Dvojni elektromotor, štirikolesni pogon in 441 "konjev"

Prvi dostavljeni avtomobili bodo v Slovenijo prišli kot različice long range, ki po standardu WLTP obljubljajo prek 500 kilometrov dosega. Taka tesla ima baterijo z uporabno kapaciteto 70 kilovatnih ur. Poganjata jo dva elektromotorja s sistemsko močjo 324 kilovatov (441 "konjev") in 493 njutonmetri navora. Model Y ima štirikolesni pogon in največjo hitrost 217 kilometrov na uro.

Prvi modeli Y iz Kitajske in še ne iz Berlina

Avtomobil je sicer dolg 4,7 metra in širok 1,9 metra ter ima 2,8 metra medosne razdalje. Prostornina obeh prtljažnikov znaša do 1.900 litrov, prazen avtomobil pa ima maso dobri dve toni. Z njim bo mogoče vleči tovor z maso do 1.600 kilogramov.

Vsak voznik bo lahko računal na Teslino mrežo šest tisoč hitrih polnilnic. Med njimi so tudi tisti, tretje generacije, ki omogočajo polnjenje s hitrostjo do 1.600 kilometrov na uro. 

Tesla je sicer prve modele Y v Evropo poslala iz svoje kitajske tovarne. Za zdaj še ni znano, kdaj bo operativna tovarna v Nemčiji. Ta bo pozneje dobavljala avtomobile za evropske kupce. Bodo modeli Y iz Berlina vendarle nekoliko cenejši od prvih kitajskih?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin