Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
19. 6. 2021,
22.00

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

4

Natisni članek

Bojan Križaj Porsche Ingemar Stenmark

Sobota, 19. 6. 2021, 22.00

2 leti, 10 mesecev

Ingemar Stenmark

Nov izziv po 32 letih: Ingemar Stenmark spet tekmuje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

4

Ingerman Stenmark | Kot alpski smučar nekoč v slalomu in veleslalomu čelade še ni nosil.  | Foto Porsche

Kot alpski smučar nekoč v slalomu in veleslalomu čelade še ni nosil.

Foto: Porsche

Od konca njegove kariere vrhunskega alpskega smučarja je minilo že 32 let, a Ingemar Stenmark ima še vedno rad tekmovalne izzive. Udeležil se je dirk v švedskem Porschejevem pokalu.

Ingemar Stenmark ostaja eno največjih športnih imen Švedske in tudi alpskega smučanja. V šestnajstletni karieri je zmagal na 86 tekmah za svetovni pokal (40 v slalomu in 46 v veleslalomu), osvojil tri naslove skupnega zmagovalca in še šestnajst naslovov zmagovalca svetovnega pokala v posameznih disciplinah. Stenmark, ki ga Slovenci poznamo predvsem po rivalstvu z Bojanom Križajem, ima tudi dve zlati olimpijski medalji. Svojo tekmovalno pot je sklenil leta 1989.

Stenmark ostaja tudi pri 65 letih športnik po duši, čeprav je bil nastop v Porschejevem kakovostnem pokalu bolj priložnostne narave. | Foto: Porsche Stenmark ostaja tudi pri 65 letih športnik po duši, čeprav je bil nastop v Porschejevem kakovostnem pokalu bolj priložnostne narave. Foto: Porsche 65-letni Stenmark za volanom dirkalnega porscheja

In po 32 letih Šved spet tekmuje. Danes 65-letni Stenmark se je ta konec tedna namreč udeležil dirk v švedskem pokalu Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Dirka je potekala na stezi v Anderstorpu. To pa je bila sicer druga preizkušnja letošnje sezone.

Stenmark je bil na uradnem treningu pred dirko skupno osemnajsti, kar pa je pomenilo zadnje mesto. Stenmark je za najhitrejšim zaostal 7,1 sekunde, predzadnje mesto pa se mu je izmuznilo le za tri stotinke. Na kvalifikacijah nato Stenmark ni več vozil. Enako je bilo tudi še z enim gostujočim voznikom, in sicer Stigom Blomqvistom, leta 1984 z Audijem svetovnim prvakom v reliju.

Vse tri dirke na Anderstorpu je dobil Lukas Sundahl, ki tudi brani naslov prvaka.

Stenmark za volanom porscheja 718 cayman. | Foto: Porsche Stenmark za volanom porscheja 718 cayman. Foto: Porsche

Ingerman Stenmark in Stig Blomqvist, nekdanji svetovni prvak v reliju.  | Foto: Porsche Ingerman Stenmark in Stig Blomqvist, nekdanji svetovni prvak v reliju. Foto: Porsche

Bojan Križaj pred 35 leti na reliju Saturnus. | Foto: osebni arhiv Stanislav Pečar Bojan Križaj pred 35 leti na reliju Saturnus. Foto: osebni arhiv Stanislav Pečar Bojan Križaj je z avtomobilom dirkal že pred 35 leti

Tudi Stenmarkov nekdanji tekmec v alpskem smučanju, Slovenec Bojan Križaj, je imel nekaj izkušenj z avtomobilskim športom. Pred 35 leti se je s citroen viso 1000 pistes skupine B udeležil relija Saturnus. Leta 1986 mu je tam zapiske bral Silvo Valant, a sta morala po nekaj hitrostnih preizkušnjah že odstopiti. Avtomobil je bil sicer last koprskega Cimosa, z njim pa je pozneje resneje dirkal Stojan Pirjevec. Po razpadu Cimosove ekipe je dirkalnik odkupil takratni tehnični vodja moštva Stanislav Pečar in še danes ga ima doma v Bertokih.

Zelo uspešen je bil v avtomobilskem dirkanju po koncu kariere tudi Luc Alphand, v Sloveniji pa Aleš Prek, nekoč reprezentant, pred desetimi leti pa evropski gorskohitrostni prvak.

Ne spreglejte