Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
7. 8. 2016,
9.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Rio 2016 Nissan

Nedelja, 7. 8. 2016, 9.43

6 let, 6 mesecev

Električni sprinter na ulicah Ria

Nissan bladeglider – prototip električnega športnika z 268 "konji"

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Japonci so na ulicah olimpijskega Ria predstavili svoj pogled na vozniško zabavo, ki jo žene elektrika. Nissan bladeglider je prototip električnega športnega avtomobila s tremi sedeži, dvema elektromotorjema in pospeškom, ki ga do stotice izstreli v manj kot petih sekundah.

Bladeglider je Nissanov prikaz tehnologije, s katero v ospredje postavljajo kompleksne zahteve povezljivosti sodobne mobilnosti, med katere spada seveda tudi zmožnost samodejne vožnje in visoke stopnje podpore sodobnim komunikacijskim potem. Gre torej za željo po pametnem, visoko učinkovitem in zmogljivem avtomobilu hkrati.  | Foto: Bladeglider je Nissanov prikaz tehnologije, s katero v ospredje postavljajo kompleksne zahteve povezljivosti sodobne mobilnosti, med katere spada seveda tudi zmožnost samodejne vožnje in visoke stopnje podpore sodobnim komunikacijskim potem. Gre torej za željo po pametnem, visoko učinkovitem in zmogljivem avtomobilu hkrati.

Vizija iz Tokia se je dotaknila asfalta …

Trosedežnik bladeglider je bil razvit iz konceptov, ki so jih pri Nissanu predstavili pred tremi leti na salonu v Tokiu. Nissanovi inženirji so pri razvoju tega prototipa imeli v mislih učinkovito in hkrati zabavno oziroma vozno ter oblikovno vznemirljivo električno vozilo. Kot pravijo, gre za avtomobil, ki bi zaradi skoraj neslišnega električnega pogonskega sistema in aerodinamične oblike kar "drsel" po cesti.

Dve leti so razvijali ta dva prototipa, v katera so vgradili številne sisteme, ki bodo v prihodnosti neobhodno potrebni za uresničevanje ciljev, ki jih definira pametna mobilnost. Pri tem sta med ključnimi postavkami sposobnost samodejne vožnje in  povezljivost. To, kar bladeglider ponuja danes, bo slej kot prej implementirano tudi v najbolj prodajani električni avtomobil na svetu, Nissanov leaf.

Prototip v ospredje postavlja napreden električni pogon, ki naj bi v futuristično oblikovanem avtomobilskem telesu ljubiteljem dinamične vožnje dokazal, da je zabavna vožnja mogoča tudi brez izpustov.  | Foto: Prototip v ospredje postavlja napreden električni pogon, ki naj bi v futuristično oblikovanem avtomobilskem telesu ljubiteljem dinamične vožnje dokazal, da je zabavna vožnja mogoča tudi brez izpustov.

Oblikovni in tehnični futurizem …

Japonci so visoko tehnologijo seveda dodobra začinili z dramatičnimi oblikovanjem. Visoka vrata s tečaji na zadnjem delu se odpirajo navzgor, da vstop in izstop nekoliko spominja na dirkalnik oziroma letalo. Karoserija ima odprto streho, a so pri Nissanu pod kožo bladegliderja namestili posebno varnostno konstrukcijo.

Njegovo telo tako dobro ščiti potnike denimo ob prevrnitvi (odprta streha), poleg tega pa pomembno vpliva na vozne lastnosti. Nissanovi inženirji obljubljajo občutke vožnje v odprtem dirkalniku in hkrati varnost kupeja.

Vsi ključni sistemi vozila se upravljajo s tipkami na volanu. Osrednji zaslon prikazuje hitrost, stanje baterije, način regeneracije in razporeditev navora. Ob centralnem zaslonu sta še zaslona za vzvratni kameri, ki sta nameščeni tik za prednjimi kolesi. Kameri in zaslona nadomeščajo vzvratni ogledali na vratih, zaradi česar protoip še učinkoviteje reže zrak. Voznik sedi spredaj, potnika pa levo in desno za njim. Taka razporeditev ponuja več prostora za noge. Vsi trije lahko uživajo v panoramskem razgledu skozi veliko, zaobljeno vetrobransko steklo.

Notranjost bladegliderja odraža njegov športni značaj, saj so vsi sedeži opremljeni s štiritočkovnim varnostnim pasom. Oblikovani so tako, da voznika oziroma potnika podpirajo tako ob straneh kot tudi pri nogah. Sedeži so prekriti s prevleko iz blaga in epoksi smole, ki je prijetna na otip, robustna in ima dovolj oprijema, tako da potnika udobno in varno zadrži na mestu. | Foto: Notranjost bladegliderja odraža njegov športni značaj, saj so vsi sedeži opremljeni s štiritočkovnim varnostnim pasom. Oblikovani so tako, da voznika oziroma potnika podpirajo tako ob straneh kot tudi pri nogah. Sedeži so prekriti s prevleko iz blaga in epoksi smole, ki je prijetna na otip, robustna in ima dovolj oprijema, tako da potnika udobno in varno zadrži na mestu.

Britanci razvili pogon

Pogon so razvili v britanskem podjetju Williams Advanced Engineering. Gre za tehničnega partnerja Nissana. V pogonski sistem dveh elektromotorjev in 220-kilovatne litij-ionske baterije s petimi moduli je vključen tudi napreden sistem vektoriranja navora.

Gre za napredni sistem nadzora navora, odmerjenega posameznemu kolesu, tako da je avtomobil pri zagotavljanju oprijema in stabilnosti bolj odziven ter natančen. V primeru podkrmiljenja sistem samodejno poveča navor zunanjega kolesa in ponovno vzpostavi ravnovesje.

Vektorsko prilagajanje navora je namenjeno izboljšanju voznih lastnosti, zato ima tri nastavitve: izklop, okretni način in način drsenja.

BladeGlider: glavni podatki

Najvišja hitrost: >190 km/h*

Pospešek od 0 do 100 km/h: < 5 sekund*

Moč: 200 kW (268 KM)

Navor: 707 Nm

Teža: 1300 kg

Dolžina : 4.300 mm

Širina: 1.850 mm

Višina: 1.300 mm

Medosna razdalja: 2.800 mm

*Podatke je zabeležilo podjetje Wiliams Advanced Engineering.

 

Ne spreglejte