Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
14. 4. 2016,
13.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Mercedes-Benz BMW Volkswagen Angela Merkel Nemčija avtonomna vožnja Tehno Avtomoto samodejna vožnja

Četrtek, 14. 4. 2016, 13.17

6 let, 6 mesecev

Nemčija v nestrpnem pričakovanju testiranja samovozečih avtomobilov

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je v nagovoru avtomobilskih proizvajalcev sporočila, da Nemčija pripravlja skorajšnjo spremembo zakonodaje, kar bi omogočilo začetek testiranja avtonomnih vozil tudi na nemških tleh.

Ko politika razume pomen razvoja … Merklova bo upoštevala želje domačih avtomobilistov, od njih želi seznam želja.

Nemški kanclerki sta pomen avtonomne vožnje kot elementa prihodnosti sodobne mobilnosti že na salonu v Frankfurtu predstavljala predsednik Združenja nemške avtomobilske industrije Matthias Wissmann in prvi mož Daimlerja Dieter Zetsche. | Foto: Reuters Nemški kanclerki sta pomen avtonomne vožnje kot elementa prihodnosti sodobne mobilnosti že na salonu v Frankfurtu predstavljala predsednik Združenja nemške avtomobilske industrije Matthias Wissmann in prvi mož Daimlerja Dieter Zetsche. Foto: Reuters

Merklova je veliki trojici (Daimler, Volkswagen in BMW) predlagala začetek snovanja seznama želja, o katerih naj bi nemška vladajoča koalicija govorila konec maja. Če bodo omenjeni koncerni do takrat pripravili primeren osnutek, bi bili lahko zakonski temelji, ki bodo omogočali pospešitev prihoda avtonomne mobilnosti na nemške ceste, postavljeni kmalu.

Merklova je berlinskemu občinstvu, med katerim je bil tudi prvi mož Daimlerja Dieter Zetsche, povedala, da v primeru avtonomne mobilnosti znotraj koalicije ne gre za sporno temo. Tudi zato lahko avtomobilski proizvajalci pričakujejo ugoden rezultat pri prilagajanju zakonodaje, ki danes še duši razvoj (predvsem testiranje) samovozečih vozil v Nemčiji in drugod po Evropi.

Nemška avtomobilska industrija se zaveda, da na številnih ameriških cestah konkurenca ne počiva. Tesla Motors ima že trenutno na voljo enega najboljših avtopilotov. | Foto: Reuters Nemška avtomobilska industrija se zaveda, da na številnih ameriških cestah konkurenca ne počiva. Tesla Motors ima že trenutno na voljo enega najboljših avtopilotov. Foto: Reuters

Nemški proizvajalci so pritisnili na oblasti, saj si želijo zadržati vodilno vlogo v evropski avtomobilski industriji

Novi mercedes E: osem mesecev razvoja, 1.200 inženirjev, 1.200 prototipov, 12 milijonov testnih kilometrov z deset tisoč samodejnimi zaviranji v sili in pet tisoč samodejnimi menjavami voznih pasov. | Foto: Jure Gregorčič Novi mercedes E: osem mesecev razvoja, 1.200 inženirjev, 1.200 prototipov, 12 milijonov testnih kilometrov z deset tisoč samodejnimi zaviranji v sili in pet tisoč samodejnimi menjavami voznih pasov. Foto: Jure Gregorčič

Nemška zelena luč bi utegnila biti svetilnik, po katerem se bodo ravnale tudi druge evropske države, zato je tovrstni napredek pomemben – še pomembneje pa je, da se bo zgodil hitro. Ne pozabite namreč, da številne znamke obljubljajo avtomobile, sposobne avtonomne vožnje, še pred letom 2020.

Nemška vlada razmišlja tudi o močnejši podpori razvoju električnih vozil in infrastrukture, ki jo takšni premiki zahtevajo. Prejšnji mesec je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble trdil, da bo vlada našla način za podporo razvoja električnih vozil, ne bo pa mogla izpolniti vseh želja avtomobilske industrije. Njegova izjava je bila posledica pritiska vodilnih avtomobilskih industrij na vlado, naj začne bolj podpirati trajnostno mobilnost, če želi, da domači avtomobilski proizvajalci zadržijo vodilne vloge v svojih panogah.

Video: Nemški avtomobilski proizvajalci potrebujejo zeleno luč za testiranje novih tehnologij na domačih cestah ...

Ne spreglejte