Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
24. 1. 2024,
5.59

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

električne polnilnice Ionity

Sreda, 24. 1. 2024, 5.59

3 mesece, 1 teden

Ionity

Ne le avtomobili: vojna cen se zdaj seli tudi na polnilnice

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Ionity | Foto Ionity

Foto: Ionity

Polnilna mreža Ionity, ki je vseevropska protiutež Teslinemu sistemu ultra zmogljivih polnilnic, je prepolovila znesek za naročnino. Ta je zdaj že trikrat cenejši kot ob uvedbi storitve, ki občutno zmanjša ceno polnjenja na poti.

Ena izmed polnilnic Ionity med Nemčijo in Slovenijo | Foto: Gregor Pavšič Ena izmed polnilnic Ionity med Nemčijo in Slovenijo Foto: Gregor Pavšič O možnosti naročnine na polnilni sistem Ionity smo lani obsežno poročali med vožnjo z električnim avtomobilom iz Frankfurta v Ljubljano, prav tako pa tudi ob električnih izletih proti Dalmaciji. Polnilnice Ionity so s slovenskega vidika namenjene predvsem polnjenju na poti v tujini. Ionity je zdaj naročnino za znižanje cen za vsako kilovatno uro (kWh) prepolovil s slabih 12 na slabih šest evrov (5,99 evra). Ob uvedbi naročnine je ta znašala skoraj 18 evrov, zdaj je torej že trikrat cenejša. Naročnina se vozniku povrne po približno 150 prevoženih kilometrih oziroma po porabljenih 30 kWh elektrike.  

V Sloveniji je polnjenje z Ionity dražje kot na primer v sosedni Avstriji, in sicer za deset centov na kWh. Na slovenskih polnilnicah je treba brez naročnine za eno kWh odšteti 79 centov (v Avstriji 69), z naročnino pa cena pade na 59 centov (Avstrija, Nemčija – 49 centov).

Pri povprečni porabi 18 kWh sto kilometrov dosega ob avtocesti stane deset evrov. V Avstriji in Nemčiji je znesek v tem primeru za sto kilometrov nižji za 1,8 evra, kar pomeni strošek za sto kilometrov 8,8 evra. Pri ugodni porabi je tako tudi elektrika z najzmogljivejših polnilnic precej cenejša kot bencinsko in dizelsko gorivo, saj je treba za liter tega v Nemčiji odšteti več kot dva evra.
Opel astra electric Frankfurt Ljubljana
Avtomoto "Bi nam jo pripeljal iz Frankfurta?" Izziv sprejet, prva že v Ljubljani! #foto

Ionity se je izognil središču Slovenije

Ob slovenskih cestah so polnilnice Ionity večinoma postavljene ob vpadnicah v državo (Ilirska Bistrica, Koper, Radovljica, Maribor), izjema je nova polnilnica pri Žalcu. V okolici Ljubljane, kjer se stikajo avtocestni kraki, Ionity ni prisoten.

Petrol je v Ljubljani zdaj na Barju odprl najmočnejše ultra zmogljive polnilnice, a cena za eno kWh je tam precej višja - 70 centov. Tesla ima za zdaj v Ljubljani še starejšo različico hitrih polnilnic, cene na teh pa so v zadnjem obdobju še ugodnejše kot na Ionityju s popustom naročnine. Cena za kWh pri Tesli trenutno znaša med 30 in 40 centi.

 

Ne spreglejte