Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2022,
5.55

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

električni avtomobili Volkswagen

Petek, 17. 6. 2022, 5.55

1 leto, 10 mesecev

Polnjenje električnih avtomobilov

Najpreprosteje? Volkswagen bo omogočil veliko novost.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Volkswagen ID4 Vršič | Volkswagen napoveduje občutno poenostavitev polnjenja svojih električnih avtomobilov. | Foto Gregor Pavšič

Volkswagen napoveduje občutno poenostavitev polnjenja svojih električnih avtomobilov.

Foto: Gregor Pavšič

Električne volkswagne bo mogoče na izbranih polnilnicah kmalu polniti brez aktivacije prek aplikacij ali kartic, saj bo voznik vse - podobno kot to danes na lastnih polnilnicah opravijo tesle - naredil že s priključkom kabla v vtičnico.

Preprostost in učinkovitost polnjenja spada med najpomembnejše parametre vsakega električnega avtomobila. Preprostost uporabe lahko pohitri celoten postopek in odpravi marsikatero skrb. Najbolj preprosto polnjenje imajo na svojih hitrih polnilnicah za zdaj avtomobili Tesle. Njihovi avtomobili se prek standardnega priključka CCS povežejo s polnilnico, ta prepozna identiteto avtomobila in voznika ter mu naknadno tudi izda račun za polnjenje. Vozniku ni treba storiti dobesedno ničesar, seveda pa to velja le za Tesline lastne hitre polnilnice.

Tesle tak način aktivacije polnjenja poznajo v lastnem sistemu. | Foto: Gregor Pavšič Tesle tak način aktivacije polnjenja poznajo v lastnem sistemu. Foto: Gregor Pavšič Polnjenje preprosto kot pri teslah?

Podobno in celo še nekoliko bolj razširjeno novost zdaj napoveduje Volkswagen. Proti koncu leta se bodo avtomobili iz družine ID posodobili (za zdaj še ni znano, ali na daljavo ali bo potreben obisk servisa) na različico 3.1, ta pa bo prinesla prijetno novost - plug & charge.

To pomeni, da za naročnike Volkswagnove polnilne storitve WeCharge ob priklopu avtomobila na javno ali zasebno polnilnico, ki je del sheme WeCharge, ne bo potrebna uporaba aplikacij ali namenskih kartic. Voznik bo le vtaknil polnilni kabel v vtičnico, avtomobil pa se bo sam povezal s polnilnico, se identificiral in začel polniti. S tem bo močno olajšana uporaba polnilne infrastrukture v Evropi, saj obsega več kot 300 tisoč polnilnih mest. S to programsko nadgradnjo bo prvič pri Volkswagnu na voljo tudi tehnologija V2L, torej bo lahko avto dovajal elektriko tudi zunanjim uporabnikom.

Video: aktivacija polnjenja

WeCharge je Volkswagnova mreža električnih polnilnic različnih lastnikov oziroma ponudnikov polnjenj. Tudi napovedane cene so enotne, kar je prav tako na poti odprave skrbi glede cene polnjenj in iskanja cenejših ponudnikov. Pri osnovnem paketu brez naročnine znaša ena kilovatna ura (kWh) na hitri polnilnici DC 48 centov, na klasični AC deset centov, na polnilnicah Ionity pa 79 centov. Kdor bi mesečno plačeval do 13 evrov naročnine, bi za eno kWh na hitri polnilnici odštel še 31 centov, na polnilnici AC šest centov, prepolovil pa bi tudi strošek polnjenja na Ionityju.

Nov prikaz podatkov po posodobitvi, ki vključuje tudi prikaz baterije v odstotkih. | Foto: Gašper Pirman Nov prikaz podatkov po posodobitvi, ki vključuje tudi prikaz baterije v odstotkih. Foto: Gašper Pirman Končno tudi prikaz preostale električne energije v odstotkih

Volkswagen ID.5 je prvi električni model znotraj družine ID, ki je že posodobljen na novo programsko različico. V prihodnjih mesecih se bo sistem prek zraka posodobil tudi pri ID.3 in ID.4, tako bosta ta manjša in cenejša modela pridobila dopolnjene voznikove merilnike.

Na njih bo po novem mogoče gledati napolnjenost baterije v odstotkih, avti bodo po vzoru ID.5 dobili tudi bližnjico za hitrejši dostop do nadzorne plošče, kjer so zbrani vsi podatki o polnjenjih, stanju baterije in drugi podatki o samem avtomobilu. Posodobitev prinaša tudi sistem za skrb baterije, ki onemogoči polnjenje baterije prek 80-odstotne napolnjenosti, parkirni sistem s spominsko funkcijo in tudi možnost avtonomne menjave voznega pasu, ko je na avtocesti prižgan pametni tempomat.

 

Ne spreglejte