Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 9. 2013,
18.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercedes-Benz Porsche Volkswagen Jeep Jaguar Audi

Nedelja, 29. 9. 2013, 18.09

8 let

Najlepši slovenski starodobnik je Grčarjev volkswagen T1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minuli vikend so se v Ljubljani odvile kar štiri povezane prireditve, Classic Marathon, Concours d'Elegance, Velika nagrada Podutika in srečanje lastnikov porschejev 911.

Slovenci imamo starodobne avtomobile radi, čeprav se naša domača scena nikakor ne more primerjati z avstrijsko, nemško ali angleško. V tujini je namreč ponudba bogatejša, po cestah vozi tudi veliko izredno dragih avtomobilov, starodobnika pa lahko kupite na skoraj enak način kot bi kupili nov avtomobil. Tako starodobniki niso zanimivi samo za ljubitelje popoldanskega "šraufanja", ampak so užitkov vožnje na stari način deležni tudi tisti bolj zaposleni.

Slovenska starodobna scena je pred leti precej zamrla, ljubitelji so se dobivali zgolj na lokalnih srečanjih in vožnjah po okoliških krajih. Ena tovrstnih se je odvila tudi minuli vikend, govorimo o Codellijevi 15. nagradi Podutika.

Večje "nacionalne" relije starodobnih vozil je pred leti nadomestila razstava starodobnikov na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, a scena se vendarle vrača nazaj na ceste, tja kamor avtomobili spadajo!

Tako so se lastniki starodobnikov ta konec tedna udeležili relija Slovenija Classic Marathon. 60 posadk se je iz Ljubljane podalo čez Polževo proti Muljavi, nato prek Krke, se povzpelo čez Golo na Ig, se pomerilo v spretnostni vožnji na logaškem Blagomixu, "dirkalo" po trasi gorsko hitrostne dirke Lučine in prek Gorenje vasi doseglo cilj v Škofji Loki.

Čeprav je smisel tovrstnih relijev druženje in zabava, pa je vendarle šlo tudi za tekmovanje: prvo mesto je osvojil Andrej Vidmar z austin healeyem.

Relija so se udeležili tudi lastniki porschejev 911, s tem so namreč proslavili 50. obletnico rojstva tega legendarnega avtomobila.

Classic Marathonu in praznovanju Abrahama 911-ke pa se je pridružila tudi prireditev Concours d'Elegance Slovenije, torej drugi izbor najlepšega slovenskega starodobnega vozila. Seveda komisija na Metelkovi ulici v Ljubljani ni ocenjevala nekaj milijonov evrov vrednih starodobnikov, kot se to dogaja na primer na "concouru" Villa d'Este pri Komskem jezeru, pa vendar je po besedah vodje izbora Matjaža Šekoranje namen izbora predvsem pokazati slovenskim ljubiteljem, kako naj bi se starodobna vozila obnavljalo, da bi se kar najbolje ohranil spomin na nekdanje inženirsko delo.

Komisija je tako v enem dnevu pregledala dvajset starodobnikov in nagradila naslednje avtomobile:

Ne spreglejte