Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
22.02

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99

20

Natisni članek

električni avtomobili porsche taycan Porsche audi e-tron GT Audi

Sreda, 16. 6. 2021, 22.02

2 leti, 10 mesecev

Slovenska premiera: audi e-tron GT

Najbolj nor audi leta: vozilo ga bo 20 Slovencev #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99

20

Audi e-tron GT | Audi je svoj paradni električni model e-tron GT opremil z drznim videzom, ki poskrbi za obračanje glav mimoidočih. | Foto Gašper Pirman

Audi je svoj paradni električni model e-tron GT opremil z drznim videzom, ki poskrbi za obračanje glav mimoidočih.

Foto: Gašper Pirman

Audi je na slovenske ceste pripeljal svoj paradni električni model e-tron GT, ki z videzom požira poglede mimoidočih in z izrednimi zmogljivostmi navdušuje voznika. Ta stotisočakov vredni audi si pogonsko tehniko deli s Porschejevim taycanom, a podobnosti med njima od tod naprej ni več. Letos bo v Slovenijo zapeljalo 20 modelov e-tron GT oziroma RS e-tron GT.

Da gre za posebnega audija, govori že njegov zunanji stil. Nabiti boki, tanki in drzno oblikovani sprednji žarometi, glamurozne zadnje luči in velika platišča. Če k temu dodamo še kupejevsko zašiljeno strešno linijo, se zdi, da so se pri Audiju želeli očitno oddaljiti od taycana. To jim ni uspelo le zaradi videza, po nekaj prevoženih kilometrih je jasno, da gre kljub enaki namenski električni arhitekturi J1 za dva povsem različna avtomobila.

Avtomoto Ekskluzivno: po Sloveniji z najbolj revolucionarnim porschejem #video

Dve leti po konceptu in leto za taycanom

Veseli nas, da Audi ni le prekopiral domače naloge od Porscheja. Vzeli so skupno zasnovo, ki so jo tudi razvijali skupaj in začeli Zadnji žarometi ob odklepu avtomobila priredijo pravi svetlobni šov. | Foto: Gašper Pirman Zadnji žarometi ob odklepu avtomobila priredijo pravi svetlobni šov. Foto: Gašper Pirman pisati zgodbo o svojem največjem in najprestižnejšem električnem modelu povsem od začetka. Še več, e-tron GT ne želi biti cestni razbijač z ogromno zalogo električne moči. Bolj si želi biti podoben modelu A7, torej udoben in tehnološko izpopolnjen potovalnik, ki zna kilometre premagovati tudi z izjemnimi hitrostmi ali pa pospešiti od 0 do 100 kilometrov na uro v 4,1 sekunde oziroma v 3,3 sekunde, če govorimo o modelu RS e-tron GT. Tudi zunanje mere dokazujejo, da se je zgledoval po svojem vzorniku A7 oziroma recimo raje po RS7, ki je primerljivo močna kupejevska limuzina. E-tron GT je tako skoraj pet metrov dolg (4,99 metra), širok skoraj dva metra (1,96 metra) in ima 2,7 metra dolgo medosje, tako je, gledano v primerjavi z RS7, nižji in širši.

Ja, tudi Audi se je odločil za dve različici modela. Osnovna različica sliši na ime e-tron GT, medtem ko "divjo" označuje že legendarna oznaka RS. Prvi model ima manj moči, 350 kilovatov (380 v načinu boost, ki traja 2,5 sekunde) in 630 njutonmetrov navora, drugi 440 kilovatov (475 v načinu boost) in 830 njutonmetrov navora. Kljub izjemni moči ima e-tron GT po merilnem ciklu WLTP 448 do 488 kilometrov dosega, RS e-tron GT pa od 433 do 472, predvsem zaradi višje moči in nekoliko višje mase. RS namreč zaradi boljše založenosti s serijsko opremo tehta 71 kilogramov več (2.422 kg).

Sedi se skoraj na tleh

E-tron GT je pravo nasprotje športnim terencem. Voznik sedi izredno nizko, skoraj pri tleh, in to navkljub 30 celičnim modulom, razporejenim po dnu avtomobila. Dodatni trije celični moduli so nameščeni še pod zadnja sedeža, skupno je 33 celičnih modulov s 346 celicami. Skupna masa baterij znaša 630 kilogramov, ima pa 83,7 kilovatnih ur.

Tokrat smo na nekaj deset kilometrov dolgo spoznavno vožnjo odpeljali običajno izvedenko e-tron GT. Tudi tukaj je okolje okoli voznika povsem drugačno kot v taycanu. Tam kraljujeta ukrivljen zaslon in dodatni tretji zaslon za sovoznika, medtem ko je pri audiju veliko ravnih linij in poličk, digitalizacija pa vsaj na prvi pogled ni tako nastopaška.

Seveda ne manjkajo digitalni merilniki, primerno velik osrednji zaslon na dotik, in to je to. Zelo so nam všeč fizična stikala za nadzor klimatske naprave, prestavna ročica je lepo vključena v osrednji greben, ki to pravzaprav ni, saj v avtomobilu ni neposredne povezave med sprednjo in zadnjo osjo kljub serijskemu štirikolesnemu pogonu quattro.

Notranjost ni tako futuristična kot pri taycanu, a je vse na svojem mestu in materiali so na visoki ravni. | Foto: Gašper Pirman Notranjost ni tako futuristična kot pri taycanu, a je vse na svojem mestu in materiali so na visoki ravni. Foto: Gašper Pirman

Serijsko je vgrajeno strešno okno, to pa zmanjšuje prostor za glave zadaj

Notranjost v določeni meri ni tako impresivna kot pri taycanu, a vse je na svojem mestu, materiali, primerni cenovnemu razredu, in položaj za volanom odličen. Želeli bi si manj klavirske plastike na osrednji konzoli, saj je pravi magnet za prstne odtise in prašne delce. Če se preselimo zadaj, je prostora za kolena dovolj. Zatakne se pri prostoru za glavo. S 185 centimetri se za nekaj milimetrov nismo dotikali strehe, vsekakor pa bi se bistveno bolje počutili, če bi bil med našo glavo in streho kakšen centimeter več. Na račun zmanjšanega prostora za glave ima predvsem serijsko vgrajena panoramska streha, ki vzame nekaj centimetrov višine. Je pa za doplačilo na voljo streha iz ogljikovih vlaken, ki najverjetneje izboljša prostor za glavo in hkrati za 12 kilogramov zmanjša maso avtomobila.

V idealnih pogojih do 270 kilovatov

Veliko baterijo je treba tudi polniti. Ker e-tron GT sloni na 800-voltni električni arhitekturi, je mogoče polnjenje na enosmernem toku z močjo do 270 kilovatov. V Sloveniji imamo zdaj le nekaj takšnih polnilnic, ki omogočajo polnjenje s to hitrostjo. A tudi, če bo lastnik želel polniti s takšno močjo, bo moral izpolniti nekaj pogojev. Temperatura baterije mora biti med 30 in 35 stopinjami Celzija, napolnjenost baterije pa pod 60 odstotki.

Zaradi aktivnega vodnega hlajenja motorjev in baterijskega paketa s štirimi krogotoki je temperatura baterija ob običajni uporabi vedno na optimalni temperaturi, prav tako tudi elektromotorja, ki zato omogočata ponovljivost pri pospeševanju in se pri tem ne pregrevata. Polnilni mesti sta na obeh straneh spredaj, na levi je mogoče polnjenje izključno z izmeničnim tokom, na desni strani pa je mogoče poleg polnjenja AC tudi polnjenje DC. Na domači vtičnici Shuco bo moč polnjenja 2,3 kilovata, na javni polnilnici AC pa za zdaj 11 kW, kmalu pa bo na voljo tudi polnjenje z močjo 22 kilovatov.

Dvajset jih lahko dobijo, dvajset jih bodo prodali

Letos bo uvoznik zaradi omejitev proizvodnje in pomanjkanja polprevodnih čipov lahko dobil dvajset modelov e-tron GT, prav vse pa bo tudi prodal. O novi električni predsedniški limuzini bi lahko pisali še veliko, tudi o tem, da v notranjosti ni več usnja in da so nekateri deli izdelani iz recikliranih materialov ter tudi o karbidnih zavorah, ki se manj obrabljajo in proizvedejo za 90 odstotkov manj zavornega prahu, a smo zgoraj povzeli vse poglavitne novosti. Dolžni smo napisati le še ceno: za e-tron GT se cene začnejo s 102 tisoč evrov in za RS e-tron GT s 141 tisoč.

Audi e-tron GT | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Audi e-tron GT | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Audi e-tron GT | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Audi e-tron GT | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Audi e-tron GT | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte