Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
19. 3. 2017,
5.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

električni avtomobili hibridni avtomobili energija Slovenija Zeleni avtomoto zelena ekonomija zelena destinacija

Nedelja, 19. 3. 2017, 5.59

6 let, 6 mesecev

Energetska neodvisnost: Slovenija bi lahko bolje izkoristila svoje obnovljive vire

Na cestah ne izkoriščamo energijskega potenciala zelene Slovenije #infografika

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Hyundai ioniq - prva vožnja novega modela | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Zakaj se v idealni deželi za razvoj elektromobilnosti še vedno zanašamo predvsem na uvožene in drage fosilne energente? Slovenija ima velik potencial obnovljivih virov, na asfalt pa ji je uspelo spraviti le drobtinice tiste energije, ki jo ponujajo sonce, veter, voda in biomasa kot največja zaloga naše lastne energija.

Zelena oaza, ki se ne zaveda svojega bogastva

Številke razkrivajo, da ima Slovenija precejšnje zaloge energije iz obnovljivih virov, ki pa jih za potrebe prometa izkorišča veliko premalo. Številke kažejo, da je pri energetskih potrebah gretja in hlajena ter pri proizvodnji elektrike Slovenija na področju obnovljivih virov precej konkurenčna preostalim evropskim državam. Prav nasprotno je v transportu oziroma prometu, kjer je Slovenija z vidika izkoriščanja obnovljivih virov povsem na repu evropskih držav, saj so za nami samo tri članice Evropske unije (Španija, Grčija in Estonija), ki v transportu uporabljajo manj energije iz obnovljivih virov od Slovenije.

Elektrika namesto nafte?

Kako Slovenija izkorišča svoj potencial obnovljivih virov energije #infografika

 

V Sloveniji bi morali vsako leto med sedem in osem tisoč klasičnih avtomobilov zamenjati z električnimi

Po nekaterih ocenah bi se lahko že danes po slovenskih cestah vozilo od 200 tisoč do 250 tisoč električnih avtomobilov. | Foto: Ciril Komotar Po nekaterih ocenah bi se lahko že danes po slovenskih cestah vozilo od 200 tisoč do 250 tisoč električnih avtomobilov. Foto: Ciril Komotar Evropa je postavila energijske smernice, ki zadevajo tudi deželo na sončni strani Alp. Od leta 2015 je treba porabo fosilnih goriv v prometu vsako leto zmanjšati za 0,25 odstotka. Glede na porabo na naših cestah lahko to zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv hitro dosežemo tako, da med sedem in osem tisoč vozil z motorjem na notranje izgorevanje zamenjamo z energijsko veliko učinkovitejšimi električnimi vozili.

V Sloveniji bi glede na izračune in raziskave demonstracijskega projekta električne mobilnosti (2015), ki ga izvajajo v Centru odličnosti nizkoogljične tehnologije (CONOT), z električnimi vozili že danes lahko zamenjali približno četrtino vseh oziroma od 200 tisoč do 250 tisoč avtomobilov.

Povprečna letna energijska bilanca slovenske družine ob upoštevanju vseh dejavnikov porabe, vključno z mobilnostjo, znaša 26,5 megavatne ure. Samo z uporabo električnega vozila bi slovenska družina porabo celotne energije zmanjšala za vsaj 7.875 kilovatnih ur oziroma za več kot 800 evrov na leto.

Slovenija uvozi več kot 90 odstotkov fosilnih goriv. Ironično je, da v idealni deželi za električna vozila mobilnost temelji na popolni odvisnosti od velikanov, ki nam usodo krojijo s črnim zlatom. Hitrejša elektrifikacija cest pomeni pomben korak v smeri energetske neodvisnosti Slovenije.  | Foto: Ciril Komotar Slovenija uvozi več kot 90 odstotkov fosilnih goriv. Ironično je, da v idealni deželi za električna vozila mobilnost temelji na popolni odvisnosti od velikanov, ki nam usodo krojijo s črnim zlatom. Hitrejša elektrifikacija cest pomeni pomben korak v smeri energetske neodvisnosti Slovenije. Foto: Ciril Komotar

Ne spreglejte