Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 2. 2012,
10.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mitsubishi

Torek, 7. 2. 2012, 10.39

8 let

Mitsubishi – umik zaradi "težavnega evropskega poslovnega okolja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Japonski avtomobilski proizvajalec Mitsubishi Motors bo do konca letošnjega leta ustavil proizvodnjo avtomobilov v Evropi zaradi "težavnega evropskega poslovnega okolja".

NedCar v nizozemskem mestu Born zapira vrata

Mitsubishi Motors ima v tovarni NedCar v nizozemskem mestu Born, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobila colt in outlander, zaposlenih približno 1.500 delavcev. Predstavnik japonskega proizvajalca je sporočil, da so se za umik proizvodnje iz Evrope odločili zaradi neprijaznega poslovnega okolja. Mitsubishi naj bi imel v letošnjem poslovnem letu, ki se konča marca, približno 22 milijard jenov (287 milijonov dolarjev) izgube iz poslovanja.

Prvi japonski umik s stare celine

Napovedani umik bo prvi odhod večjega japonskega proizvajalca iz Evrope, Mitsubishi pa naj bi zdaj svojo proizvodnjo usmeril v države v razvoju. Kljub temu bo Mitsubishi v Evropi nadaljeval prodajo avtomobilov, ki jih bo pošiljal iz tovarn na Japonskem in Tajskem.

Le 50.000 avtomobilov je daleč pod zmogljivostmi proizvodnje

Glede usode nizozemske tovarne NedCar je predstavnik Mitsubishija dejal, da preučujejo različne možnosti, med drugim tudi iskanje partnerja, ki bi v tovarni ohranil proizvodnjo. Omenjena tovarna sicer vse od ustanovitve leta 1991 z 200.000 izdelanimi avtomobili letno ni dosegala polnih zmogljivosti, medtem ko je lani izdelala le 50.000 avtomobilov.

Sindikati napoved označili za "katastrofo"

Nizozemski sindikat, ki zastopa zaposlene v avtomobilski industriji, je novico o ustavitvi proizvodnje označil za "katastrofo", ki bi močno prizadela jug Nizozemske. Predstavnik sindikata Henk van Rees je dejal, da bo v regiji, kjer je visoka brezposelnost, približno 1.500 ljudi izgubilo zaposlitev.

Napovedal je, da bodo sindikati storili vse, da bi drugi avtomobilski proizvajalci nadaljevali proizvodnjo v tovarni NedCar.

Ne spreglejte