Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
23. 1. 2016,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Renault Tovorni Avtomoto Družinski Avtomoto

Sobota, 23. 1. 2016, 8.35

8 let

Milijonti renault kangoo kot ljubljeni eksot potuje na Japonsko

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Renault je v svoji francoski tovarni Maubeuge v teh dneh naredil milijontega kangooja druge generacije. Zanimivo pa je, da ga je naročil Japonec, saj Japonska ni obljubljeni trg tega modela.

Praznik kangoojev pod sveto goro Fudži

Čeprav na poglavitnih trgih Renaultovega programa lahkih gospodarskih vozil v Evropi, konkretneje za kangoo, prednjačijo domači francoski trg, Španija ter Nemčija, priljubljenost tega dostavnika raste tudi na Japonskem, kjer je kot lahki potniški dostavnik prisoten že od svoje prve generacije dalje, leta 1998. V letu 2015 so recimo japonski kupci kupili 1.679 kangoojev. Bolj zanimiv podatek pa je, da so se japonski lastniki kangoojev že povezali v skupnost, značilno za japonsko kulturo. Vsako leto se lastniki kangoojev v deželi vzhajajočega sonca zberejo ob vznožju svete gore Fudži na posebnem shodu Kangoo Jamboree. Lani je to srečanje potekalo že sedmič, zbranih pa je bilo več kot tisoč kangoojev.

Specifičnemu trgu v tej daljnovzhodni državi so se pri Renaultu s kangoojem prilagodili tudi tako, da so japonskim kupcem ponudili posebne karoserijske barve. Francozi vsako leto japonsko barvno lestvico osvežijo s tremi novimi odtenki. Aktualni milijonti kangoo je na željo japonskega kupca tako odet v zvezdnato modro barvo.

Štiri različice, med njimi tudi povsem električno gnan kangoo Z. E.

V Renaultovi tovarni Maubeuge danes poleg potniške različice kangooja, namenjenega družinski uporabi oziroma fizičnim kupcem, izdelujejo še štiri dostavne različice kangooja za poklicne uporabnike. Slednji je na voljo v treh dolžinah karoserije – kangoo compact, kangoo express in kangoo maxi.

Najnovejši pa je član družine Renaultovih električnih vozil, kangoo Z. E. z izključno električnim pogonom.

V letu 2015 so imele dostavne različice 64-odstoten delež vseh izdelanih kangoojev. Lani so v 90 odstotkov vseh izdelanih kangoojev (potniških in dostavnih) vgradili dizelske motorje, v sedem odstotkov bencinske, trije odstotki pa so pripadli električnemu pogonu.

Ne spreglejte