SiolNET. Avtomoto Novice
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mercedesov prototip, ki iz mest umika vonj po dizelskih tovornjakih

1,73

termometer

Mercedes e-Truck

Daimler je napovedal konkretni električni triosni tovornjak zgolj z električnim pogonom, ki bi bil namenjen mestnim dostavam in bi lahko z enim polnjenjem baterije svoje vsakodnevne naloge opravljal brez emisij. Tak tovornjak bo realnost v naslednjem desetletju.

Tovornjak bo z enim polnjenjem baterije zmogel prevoziti do 200 kilometrov

Daimler je predstavil načrte za proizvodnjo svojega prvega povsem električnega triosnega tovornjaka, ki bi bil v prihodnosti namenjen dostavnim službam v večjih mestih. Prototip tovornjaka ima na zadnji osi v obeh kolesih vgrajena električna motorja, ki zmoreta po 125 kilovatov moči in 500 njutonmetrov navora.

Nemški inženirji so povsem preuredili pogonski sistem tovornjaka in mu vgradili tudi primerne litij-ionske baterije. S kapaciteto 212 kilovatnih ur bodo omogočale doseg tovornjaka okrog 200 kilometrov, kar bo predvidoma zadoščalo za vsakodnevne potrebe dostavnih služb. Ker ima tovornjak vgrajen polnilec z močjo 100 kilovatov, bo mogoče baterije povsem napolniti v dveh ali treh urah.

Tovornjak, ki bo lahko vlekel maso 26 ton, bo po obljubah iz Stuttgarta na ceste zapeljal v naslednjem desetletju.

Ker ima tovornjak vgrajen polnilec z močjo 100 kilovatov, bo mogoče baterije povsem napolniti v dveh ali treh urah. Ker ima tovornjak vgrajen polnilec z močjo 100 kilovatov, bo mogoče baterije povsem napolniti v dveh ali treh urah.

Manjši električni tovornjak fuso eCanter že postaja realnost

Daimler je poleg tega predstavil tudi električno različico dostavnega tovornjaka fuso eCanter, ki je že prestal preskuse v Nemčiji in na Portugalskem. Ta tovornjak ima električni motor z močjo 110 kilovatov in 650 njutonmetrov navora. Baterija s kapaciteto 48 kilovatnih ur zagotavlja 100 kilometrov dosega.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin