SiolNET. Avtomoto Novice
2,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novo v Sloveniji: mercedes-benz razred X

Mercedesov premium "pickup" za 40 Slovencev letno #foto

2,28

termometer

Mercedes-benz razred X
Foto: Gašper Pirman

Mercedes-Benz želi imeti predstavnika v vsakem nišnem razredu, zato se s svojim prvim poltovornjakom v zgodovini podjetja podajajo v svet srednje velikih lahkih gospodarskih vozil. Razred X združuje terenske zmogljivosti in poudarja prestiž nemške znamke, v Sloveniji pa bo v letošnjem letu našel približno 40 kupcev.

Stavi na štiri stebre

Segment poltovornjakov je z vsakim letom bolj priljubljen, avtomobilski proizvajalci pa si želijo pod eno streho združiti lastnosti osebnega vozila, terenske zmogljivosti in tovorne prednosti. Razred X zato stavi na štiri stebre – oblikovno privlačnost, vozne lastnosti, pasivno in aktivno varnost ter povečano udobje.

Ker sta oblika in zunanji videz povsem odvisna od posameznika, bomo ta steber pustili in se osredotočili na vozne lastnosti. Tako kot sestrska nissan navara ima X spredaj in zadaj nameščene vijačne vzmeti, sloni na vzvojni togi letveni šasiji iz visokokakovostnega jekla, za piko na i pa ima zadaj vgrajeno večvodilno togo zadnjo premo in obese sprednjih koles z dvojnim prečnim vodilom.

S 30-stopinjskim vstopnim kotom na dušo piha terenskim navdušencem, prevozi lahko vodo maksimalne globine 60 centimetrov, od tal je oddaljen 221 milimetrov in lahko se nagne do 49 stopinj. Če upoštevamo, da gre za 5,3 metra dolg avtomobil, ki ima povrhu vsega 1,5 metra dolg keson in 3,15 metra dolgo medosje, bo zadostil potrebam tudi različnih samostojnih podjetnikov.

Keson v dolžino meri 1,5 metra, X pa ima nosilnost malenkost več kot tono in lahko vleče tovor težak 3,5 tone. Keson v dolžino meri 1,5 metra, X pa ima nosilnost malenkost več kot tono in lahko vleče tovor težak 3,5 tone. Foto: Gašper Pirman

Eden izmed glavnih stebrov razreda X je njegov zunanji videz, ki se sovpada z videzom ostalih Mercedesovih modelov. Eden izmed glavnih stebrov razreda X je njegov zunanji videz, ki se sovpada z videzom ostalih Mercedesovih modelov. Foto: Gašper Pirman

Sprva le štirivaljnik, kasneje še šestvaljnik

Za zdaj je X mogoče kupiti z dvema štirivaljnima motorjema. Dizelski 2,3-litrski motor je mogoče dobiti v različici s 120 ali 140 kilovati. Moč se poganja na zadnji kolesi, po potrebi pa je mogoče vklopiti tudi štirikolesni pogon. Sredi prihodnjega leta bo vozilo razreda X na voljo tudi z zmogljivejšim šestvaljnim dizelskim motorjem. Ta bo imel moč 190 kilovatov in 550 njutonmetrov navora ter zadnjo in sredinsko mehansko zaporo diferenciala.

Na voljo so trije paketi pure, progressive in power. Prvi s črnim sprednjim in zadnjim odbijačem nagovarja predvsem delavce, ki bodo X uporabljali kot delovni stroj. Druga dva v svet poltovornjakov prinašata več premijskega pridiha in vznemirjenja, a sta od osnovnega paketa dražja za štiri in devet tisoč evrov. Tako je treba za osnovni X 220d pripraviti vsaj 36 tisoč evrov (s pogonom 4Matic 38 tisoč evrov), za močnejši X 250d pa doplačati približno od tri do pet tisočakov.

Po skromnem letu sledi naval

Pri Mercedesu že dolgo časa ni bilo tako mirno kot leta 2017. Število novih modelov je bilo najmanjše v zadnjih petih letih, a vse to se bo spremenilo že letos. Za uverturo je poskrbel razred X, do konca leta pa se bo predstavilo še devet različnih modelov. A tokrat se ustavimo pri današnji zvezdi, ki ne bo premikala prodajnih rekordov, bo pa narisala nasmešek na obraz aktivnih voznikov, ki avtomobila ne potrebujejo le za prevoz od točke A do točke B.

Največji delež prodaje bodo tudi v prihodnje nosili kompaktni modeli in SUV-ji, razred X pa bo s približno 40 kupci ponujal vstop v premijski svet poltovornjakov. Razred X navsezadnje ne stavi le na svoj imidž in pojavnost, temveč gre še vedno v prvi vrsti za izredno terensko zmogljiv stroj. Ta ni namenjen delavcem, a bo s tonsko nosilnostjo in 3,5-tonsko vlečno zmogljivostjo očaral tudi najzahtevnejše kupce.

Potniška kabina želi biti podobna osebnim vozilom, s pomočjo vijačnih vzmeti in večtočkovnega vpetja zadnje toge osi pa se X po cesti pelje udobno tudi ko je prazen. Potniška kabina želi biti podobna osebnim vozilom, s pomočjo vijačnih vzmeti in večtočkovnega vpetja zadnje toge osi pa se X po cesti pelje udobno tudi ko je prazen. Foto: Gašper Pirman

Iz ostalih mercedesovih modelov je pridobil tudi vrtljivo stikalo za upravljanje večopravilne enote in na dotik občutljivo ploščico. Iz ostalih mercedesovih modelov je pridobil tudi vrtljivo stikalo za upravljanje večopravilne enote in na dotik občutljivo ploščico. Foto: Gašper Pirman

Mercedes-benz razred X Foto: Gašper Pirman

Mercedes-benz razred X Foto: Gašper Pirman

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • NevidniJaz / 12.01.2018. ob 15:25 0 0

    O “krep”... notranjost, ročica menjalnika z okolico, okolica CD (?!) enote deluje precej ceneno... da ne omenjam dostopnost upravljanja klime...

    0 0
delitve: 254
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin