Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
10. 9. 2013,
13.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercedes-Benz Športni Avtomoto

Torek, 10. 9. 2013, 13.43

8 let

Mercedes-benz S coupe – dih jemajoč dizajn in vrhunska tehnika

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vrh Mercedes-Benzove modelne palete je že tradicionalno rezerviran za razkošnega kupeja. V Frankfurtu bo ena od zvezd nedvomno čudoviti koncept S coupe, opremljen s tehnologijo Intelligent drive.

Dobrih pet metrov vrhunskega oblikovanja

Koncept, ki je nastal na osnovi razreda S in bo zavzel mesto CL-a, ponuja najboljše, kar premore genski oblikovalski bazen bogate Mercedes-Benzove tradicije, o katerem je pred našo kamero govorili tudi vodja zunanjega oblikovanja Robert Lešnik.

Izjemno tekoča karoserijska linija, ki so jo oblikovalci poimenovali flowing profile, res zariše neverjetno elegantno bočno silhueto, ki je za nameček oplemenitena s skoraj popolnimi razmerji vseh drugih oblikovnih elementov.

Pri Mercedesu trdijo, da podoba tega – to je treba priznati – zares izjemno oblikovanega konceptnega avtomobila sporoča čustven značaj. Pravijo, da klasična eleganca v tej obliki živi v tesni simbiozi z modernim oblikovalskim trendom.

Med najopaznejše elemente, ki nemudoma padejo v oči, zagotovo spada elegantni, tridimenzionalni, v krom odeti okvir, ki objema bočne steklene površine. Oblikovalci so umaknili sredinski B-stebriček, da ne moti toka tega bočnega steklenega elementa in nedvomno zelo na glas sporoča, da je to klasični kupe. Ja in jasno, vrata so brez okvirjev za stekla.

K popolnosti proporcev svoje dodajo tudi dolg motorni pokrov, visoka bočna linija, kupolasta streha in poudarjeni blatniki, pod katerimi so zajetna 21-palčna platišča z gumami, dimenzij 265/35 R 21 spredaj in 295/35 R 21 zadaj.

Da bo potovanje v tem hitrem kupeju nedvomno udobno tudi z vidika prostornosti potniške kabine, razkriva podatek o medosni razdalji, ki znaša skoraj tri metre (2945 mm).

Pod motornim pokrovom je V8 biturbo stroj

Za pogon tega koncepta so inženirji izbrali osemvaljnik zasnove V, podprt z dvema turbinskima polnilnikoma. Ta 4663-kubični stroj pridela 335 kilovatov največje moči in 700 njutonmetrov največjega navora.

Zmogljiva in zelo prepričljiva umetna inteligenca

Za varnost in udobje bo tudi v tem S coupeju skrbela najnovejša tehnologija, ki so jo v Stuttgartu poimenovali Intelligent drive. Ta združuje množico varnostnih sistemov in sistemov, ki povečujejo udobje.

Tako kot novi razred S ima tudi S coupe vgrajeno posebno kamero, ki sproti skenira vozno površino. Če ta ugotovi slabo, valovito podlago, to nemudoma sporoči sistemu Magic body control, ki prilagodi delovanje vzmetenja.

Med popolnim naborom varnostnih sistemov gre nedvomno izpostaviti dve optično-digitalni očesi. Stereokamera z njuno pomočjo tako dobi tridimenzionalni pogled, s katerim nadzira okolico do 50 metrov pred vozilom ter učinkovito zaznava položaj in smer gibanja udeležencev v prometu.

S pomočjo radarjev, ultrazvoka in kamer pa elektronski horizont novega S copueja seže celo pol kilometra pred njegov nos.

Ne spreglejte