Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
15. 9. 2015,
7.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercedes-Benz

Torek, 15. 9. 2015, 7.17

8 let

Mercedes-benz IAA: vizija elitnega poslovnega avtomobila prihodnosti

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pogled v Mercedesovo prihodnost, kjer bo inteligentno sodelovanje človeka in tehnologije na prvem mestu. Nemci predstavili tudi koncept IAA - avtomobil z izjemnim aerodinamičnim potencialom.

Karizmatični voditelj napoveduje dobo popolne digitalizacije nekaterih procesov

Dieter Zetsche, predsednik Mercedesove uprave in prvi mož znamke, je (ponovno) napovedal temeljite spremembe znotraj avtomobilske industrije. Zvezdo iz Stuttgarta je postavil v pionirsko vlogo pri povečevanju napredne digitalizacije na vseh ravneh procesa načrtovanja, proizvodnje in prodaje.

Videti je, da Mercedes-Benz zavzema enega vodilnih, strateško izjemno pomembnih položajev, s katerega bo soočanje z avtomobilsko prihodnostjo varčnejše in v vseh pogledih učinkovitejše – Zietsche ključ do uspešnosti vidi v holistični integraciji digitalizacije, ki bo prihranila čas, razbremenila človeka, ob enem pa povečala aktivno ter pasivno varnost njihovih vozil, še preden bo izdelan prvi prototip.

Trg vse večji, želje tudi. Včasih le sedem modelov, danes več kot 30.

Bežna primerjava preteklosti s prihodnostjo je skrajno poveden razlog, zakaj je takšen pristop neizbežen. Mercedes-Benz je pred 40 leti ponujal sedem avtomobilskih modelov, danes jih, brez upoštevanja stoterih različic, ponuja kar 30. Leta 1974 so izdelali 36 tisoč vozil letno, letos se približujejo dvema milijonoma. Želje trga so vse večje, časa ustreči vsem je vse manj.

Zietsche revolucijo s sedeža v prvi vrsti spremlja že od leta 1974 in razume, da se analogen odnos na relaciji znamka–kupec počasi zaključuje – časa za tradicionalno romantiko že zdavnaj ni več, fokusiranje na popolno integracijo digitalnih procesov pa je, tudi zaradi strategije vse temeljitejšega osredotočanja na individualne potrebe kralja (kupca), bistveno. Avtomobil bo voznika poznal, tako kaže, bolje, kot se pozna sam, in izborna personalizacija posameznega produkta bo najbrž kmalu presegla uveljavljene in relativno toge okvirje. Prilagajanje z vonjem potniške kabine bo le eden od načinov novodobnega ugajanja …

Včasih od ideje do koncepta dve leti. Danes deset mesecev.

In ker čas ni le dragocen, ampak neprecenljiv, ne čudi, da so v Stuttgartu s pomočjo digitalnih procesov čas snovanja ustvarjanja svojih študijskih vozil praktično prepolovili. Od ideje do izvedbe nič več v letu ali pol, včasih celo dveh. Danes od ideje do izvedbe v manj kot desetih mesecih. A kako?

Z rastjo zmogljivosti raste število možnosti – medtem ko je, na primer, računalniško ustvarjena risba pred tremi desetletji vsebovala do tisoč elementov, jih danes že več kot 80 milijonov, hitrost napredka pa je eksponentna. Veliko preden kovina v prid varnosti zaječi v živo, se preizkusni trki zgodijo neslišno, znotraj skrajno naprednih računalniških simulacij, podobno velja za preizkušanje vseh pomembnejših pogonskih in elektronskih sklopov vozil.

Ob tem Mercedes opozarja na ključno vlogo človeka, ki naj bi vendarle ostal središče delovnega procesa. Tovarne bodo postale pametne, sodelovanje z roboti tesnejše. Približuje se obdobje homogenega sodelovanja človeške in umetne inteligence v enem prostoru – strogih ločitev ne bo več.

Ne spreglejte