Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2013,
15.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercedes-Benz

Sreda, 24. 4. 2013, 15.28

8 let

Mercedes-Benz E - limuzina za uspešne moške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mercedes-Benz želi limuzino E približati mladim, uspešnim moškim, ki vedo, kaj želijo. Udoben, varen, tehnološko napreden ter karizmatičen avtomobil, ki okolici jasno sporoča, kdo sedi za volanom.

Več kot 2000 novih oz. spremenjenih delov

Razred E prenovo pokaže že na zunaj, posebej sprednji del avtomobila je oblikovan po najnovejši hišni modi. Prav tako, kot smo že videli pri novi generaciji razreda C, se tudi v razredu E že po sprednji maski loči oprema avtomobila, na primer zvezda na sredi maske pomeni, da ima avtomobil opremo avantgard. Dnevne in tudi zadnje luči, pa so oblikovane na novo in po novem v nujni, modni LED-tehnologiji.

Notranjost je le osvežena, udobje in eleganco povdarjajo nove barvne kombinacije, nova analogna ura na sredini armaturne plošče in tri različne barve ambientalne osvelitve. Trapezno oblikovan glavni ekran zaključuje glavne zvezde prevetritve notranjosti. Po novem, pa si lahko pri naročilu novega avtomobila dodatno opremo izbirate po mili volji, pred prenovo je bila namreč vezana na določeno stopnjo opreme.

Trije novi bencinski motorji

Mercedes-Benz je v že tako pestro paleto motorjev dodal še tri nove. Dvolitrski turbobencinski štirivaljnik dosega normative EURO6 in v primerjavi z enako močnim E 200 z 1,8-litrskim motorjem znižuje porabo ter tudi izpuste CO2 za 11 odstotkov.

Pri Mercedes-Benzu so naslednja dva motorja označili kot manj primerna za slovensko tržišče, gre namreč za šestvaljnik E 400 z 245 kilovati moči in 480 njutonmetri navora ter 5,4-litrski motor E63 AMG 4matic S. Govorimo torej o štirikolesno gnani limuzini in tudi karavanu E ter o najmočnejšem agregatu v segmentu. AMG-jev motor iztisne kar za 430 kilovatov moči in velika limuzina oziroma karavan do stotice pospeši v 3,6 sekunde.

Varnostni sistemi par excellence

Prenovljena limuzina razreda E se lahko pohvali z obilo varnostnimi sistemi, ki pa svoj vrhunec in tudi vrhunec avtomobilske industrije dosežejo s sistemom distronic plus s krmilno asistenco.

Radar za pogled nazaj

Radarske sisteme že poznamo in so že uveljavljeni (aktivni tempomat, sistem za opozarjanje na vozilo v mrtvem kotu), E pa ima radar tudi za pogled nazaj. Z njim namreč ugotavlja možnost naleta vozila za nami in 0,6 sekunde pred neizbežnim trkom vsem potnikom zategne varnostne pasove, aktivne vzglavnike pripravi na trk in glede na okoliščine (sprednji radar ugotovi, ali tudi pred nami stoji avtomobil) na nalet pripravi tudi zavorni sistem.

Stereo kamera - 3D pogled v prihodnost

Srce varnostnega sistema pa je stereo kamera, ki v 3D-tehniki več kot 500 metrov pred vozilom spremlja promet, črte oz. rob ceste, pešce in druge udeležence v prometu, prepreke … Sistem glede na dogajanje pred nami samodejno zavira in prvič tudi samodejno zavija. Je tako sposoben, da lahko govorimo o prvem avtomobilu, ki je zmožen avtonomne vožnje. Pri tem ga ovira le zakonodaja, ki ne dovoljuje vožnje brez rok na volanu dlje kot pet sekund.

Torej, če je pred vozilom zavoj in se voznik ne odzove, bo avtomobil samodejno zavil. Če avtomobil pred nami v rdečo luč na semaforju prečka križišče, se bo sistem samodejno odzval in rešil situacijo. Če pred nas zapelje vozilo s parkirnega mesta, bo avtomobil spet samodejno obvozil oviro na cesti. Poleg vsega tega pa še prepreči nalet do hitrosti kar 50 kilometrov na uro. Če bi bil ta sistem del osnovne opreme vozila, bi ga zares lahko opisali kot par excellence. Kmalu ga že pričakujemo tudi v prestižni limuzini S in manjšem razredu C.

Večja pozornost namenjena prodaji karavanskega E-ja

Najcenejšo limuzino razreda E cenijo na dobrih 40 tisočakov. Načrte prodaje so naredili na projekciji preteklih let, zato pričakujejo, da bo iz salonov zapeljalo okoli 90 limuzin in deset karavanskih E-jev.

So pa pri slovenskem uvozniku Mercedes-Benzovih avtomobilov, podjetju Avtocommerce, poudarili, da bodo veliko truda vložili v prodajo karavanskega E-ja, ki je bil kar nekaj let zapostavljen in s katerim načrtujejo naskok na nove kupce. Dogajalo se je namreč, da so nove avtomobile prodajali večinoma le tistim, ki so že lastniki Mercedes-Benzovih vozil, zdaj pa si v svoje vrste želijo sveže krvi.

Ne spreglejte