Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2017,
19.13

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Policija akcija

Torek, 7. 11. 2017, 19.13

6 let, 5 mesecev

Policisti z akcijo 0,0: Ne pijte alkohola, če vozite #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Konec tedna je martinovo. V sodelovanju ministrstva za zdravje, policije, pristojnih inšpekcijskih služb in nevladnih organizacij bo od danes do konca tedna akcija Slovenija piha 0,0. Več v prispevku novinarja Planet TV Uroša Maučeca.

Novinar: Uroš Maučec/Video: Planet TV


Število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah se je v zadnjih letih sicer zelo zmanjšalo, vseeno pa alkohol ostaja eden od glavnih vzrokov za nesreče. Policisti poostreni nadzor alkoholiziranosti voznikov ves teden izvajajo ob svojem rednem delu. Vozniki vse redkeje pomislijo na to, da bi pod vplivom alkohola sedli za volan.

"Zame to ne velja, ker ne pijem nič. Pa toliko sem bil na cesti, da res vem, kako je to," je dejal eden od voznikov Jože Glavač.

Med snemanjem Planet TV pri nobenem vozniku policisti niso odkrili alkohola v krvi, zato so lahko del postopka razložili le v teoriji.

"Če je nad dovoljeno mejo, potem se izpolni zapisnik o preizkusu alkoholiziranosti, ki ga voznik tudi podpiše, seveda se mora strinjati z rezultatom," je postopke razložil Dušan Celec s Postaje prometne policije Murska Sobota.

Število tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola, upada

Sicer namreč sledi strokovni pregled z odvzemom krvi. A statistika kaže, da število voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola, v zadnjih letih upada.

"Upadla je tudi povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč. Tako upamo, da bodo vse te preventivne akcije in nadzor vplivali na to, da bo trend še bolj v upadu," razlaga Mojmir Zelko, komandir Postaje prometne policije Murska Sobota. Razloge za to je treba pripisati tudi odgovornejšemu načrtovanju prevozov v obdobju martinovanja.

Vozniki akcijo podpirajo

A prisotnost alkohola je še vedno eden od najpogostejših vzrokov za hude prometne nesreče, zato vozniki preventivno akcijo podpirajo.

"To je prav, ker je ogromno nesreč in ogromno nepravilnosti zaradi alkoholikov," pravi ena od vprašanih. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna, zato bodo policisti v petek in soboto nadzor še poostrili.

Ne spreglejte