Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 12. 2015,
10.43

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

letalonosilka

Sreda, 2. 12. 2015, 10.43

5 let, 5 mesecev

Letalonosilka Truman v Splitu: šest tisoč članov posadke, 80 letal, najmodernejši sistemi …

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V soboto bo v Split priplula ameriška letalonosilka Truman, ki je dolga 333 metrov in proti Perzijskemu zalivu pluje z več kot šest tisoč člani posadke in 80 letali ter helikopterji.

Na Hrvaškem se bo na poti iz Norfolka ustavila med potjo proti Perzijskemu zalivu

Ameriška letalonosilka Truman bo v Split priplula 5. decembra in bo tam ostala do 9. decembra. Prvič po 15 letih bo v hrvaško morje tako zaplula letalonosilka serije Nimtz, ki bo nato iz Splita plula naprej proti Perzijskemu zalivu. Tam se bo pridružila francoskim silam v napadih na točke Islamske države (IS), kar so sicer načrtovali že pred zadnjimi terorističnimi napadi v Franciji.

Ladja presežnikov: 6.250 članov posadke, 80 letal …

Letalonosilka je dolga 333 metrov, široka 78 metrov in je visoka kot 24-nadstropna stavba. Njene pristajalne površine imajo površino kar 1,8 hektarja oziroma treh nogometnih igrišč. Na ladji je prostora za 6.250 članov posadke in od 80 do 90 letal ter helikopterjev.

Med temi najdemo letala S-3A viking, F14 tomcat, F/A-18C hornet in E-2C hawkeye. Letala so nameščena tako na palubi kot v hangarjih, ki imajo štiri različna dvigala. Za vzletanje letal so nepogrešljivi katapult, ki letalo v dveh sekundah izstreli do hitrosti 265 kilometrov na uro. Za tak pospešek potrebujejo le 75 metrov.

Med pristajanjem se letalo letalonosilki približa z enako hitrostjo, za ustavljanje pa skrbijo štiri žice. Te letalo popolnoma zaustavijo v 105 metrih. Med vsako operacijo je v zraku za vsak primer tudi reševalni helikopter.

Vsako ob obeh sider tehta 30 ton

Polno oborožena ima ladja izpodriv kar 96 tisoč ton, štiri naprave za destilacijo vode pa dnevno pridelajo 1,5 milijona litrov pitne vode. Dnevno morajo na ladji postreči 18 tisoč obrokov, skupno 2.500 ločenih prostorov na ladji pa potrebujejo dnevno le za potrebe klimatske naprave 2,1 megavata energije. To bi zadoščalo za ohlajevanje dva tisoč domov. Ladja ima dve sidri, ki vsaka tehtata po 30 ton.

Brez dodajanja goriva lahko pluje kar 20 let

Letalonosilko poganjata dva jedrska reaktorja, ki zagotavljata operativnost za kar 20 let brez dodajanja goriva.

Truman ima raketni sistem sea sparrow, sistem SLQ-32 za elektronsko vojskovanje, topove gatling in deset strojnic s kalibrom 50 milimetrov.

Trumana, ki je osma letalonosilka serije Nimitz in se imenuje po 33. predsedniku ZDA Harryju S. Trumanu so splovili leta 1996. Do zdaj so ga uporabili v akcijah v Afganistanu in Iraku, samo leta 2003 so v napadu na režim Sadama Huseina z nje opravili 1.280 letov in 700 ton različnega streliva.

Ne spreglejte