SiolNET. Avtomoto Novice
1,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nemčija in električni avtomobili

Le še dve leti? Nemci odločno znižujejo subvencije.

1,16

termometer

Tesla Berlin | Teslini avtomobili pred tovarno pri Berlinu. | Foto: Reuters
Teslini avtomobili pred tovarno pri Berlinu. Foto: Reuters

Nemčija bo prihodnje leto zmanjšala trenutno še visoke subvencije za nakup električnih avtomobilov. Subvencije kmalu ne bodo več na voljo za podjetja, tudi sicer pa se njihov čas očitno izteka.

Nemška vladna koalicija je potrdila spremembe, ki bodo v veljavo stopile naslednje leto. Na največjem evropskem avtomobilskem trgu bodo znižali subvencije za nakup električnih vozil. Te bodo kmalu celo povsem ukinili, in to takrat, ko porabijo sredstva v višini 3,4 milijarde evrov iz proračuna za naslednji dve leti.

"Električni avtomobili postajajo vse bolj priljubljeni in zato kmalu ne bodo več potrebovali finančnih subvencij," je povedal nemški gospodarski minister Robert Habeck.

Tudi če bo kaj denarja še ostalo, leta 2024 do subvencij ne bo več upravičenih veliko kupcev. | Foto: Reuters Tudi če bo kaj denarja še ostalo, leta 2024 do subvencij ne bo več upravičenih veliko kupcev. Foto: Reuters Kakšne bodo spremembe?

Naslednje leto bodo kupci električnih avtomobilov s ceno do 40 tisoč evrov upravičeni do subvencije v višini 4.500 evrov (trenutno šest tisoč evrov), čez dve leti pa bodo subvencijo znižali na tri tisoč evrov.

Kupci električnih avtomobilov s ceno od 40 do 65 tisočakov (za dražje subvencije niso na voljo) bodo prihodnje leto namesto pet dobili še tri tisoč evrov subvencije.

Subvencije kmalu le še za avtomobile do 45 tisočakov

Leta 2024 bodo mejo, pri kateri je kupec električnega avtomobila še upravičen do subvencije, znižali za 20 tisočakov na 45 tisoč evrov.

Prav tako bodo subvencije ukinili za podjetja in na voljo bodo le še zasebnim kupcem. Konec leta bo Nemčija ukinila tudi subvencije za priključne hibride.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin