Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
25. 8. 2016,
8.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Lamborghini

Četrtek, 25. 8. 2016, 8.52

6 let, 7 mesecev

Lamborghini hoče izdelati trikrat manj avtomobilov kot Ferrari

Lamborghini proizvodnjo omejuje na 3.500 vozil, a prvi SUV urus jo bo podvojil

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Lamborghini uživa v rasti prodaje svojih superšportnikov. Da bi obdržali ekskluzivnost, bodo letno proizvodnjo za zdaj omejili na 3.500 vozil. Novi športni terenec urus bo obseg proizvodnje čez dve ali tri leta podvojil.

Lamborghini je lani prodal rekordnih 3.245 avtomobilov, od tega tisoč v ZDA. | Foto: Reuters Lamborghini je lani prodal rekordnih 3.245 avtomobilov, od tega tisoč v ZDA. Foto: Reuters

Za zdaj omejitev proizvodnje na 3.500 lamborghinijev letno Spomladi so v Ženevi predstavili novi model centerio. Do danes so že razprodali vseh razpoložljivih 20 izvedenk kupe in 20 izvedenk roadster. Vsak avtomobil je stal dva milijona evrov. | Foto: Reuters Spomladi so v Ženevi predstavili novi model centerio. Do danes so že razprodali vseh razpoložljivih 20 izvedenk kupe in 20 izvedenk roadster. Vsak avtomobil je stal dva milijona evrov. Foto: Reuters

Italijanski proizvajalec superšportnih avtomobilov Lamborghini v zadnjih letih skokovito povečuje prodajo svojih vozil, a rast proizvodnje in prodaje vendarle ne bo trajala v nedogled. Podjetje, ki ga vodi Stefano Domenicali – nekdaj je vodil moštvo Ferrarija v formuli ena –, bo proizvodnjo za zdaj omejilo na 3.500 vozil letno.

"Bistvo Lamborghinija je v ekskluzivnosti, svojemu glavnemu poslanstvu se ne bomo odrekli," pravi Domenicali. Lamborghini je sicer prek Audija v lasti koncerna Volkswagen.

Italijani tako izbirajo drugačno taktiko kot konkurenčni Ferrari, ki se je pod vodstvom Sergia Marchionneja odločil za povečanje letne proizvodnje na devet tisoč vozil. Prejšnji predsednik Luca di Montezemolo je prav zaradi ekskluzivnosti ferrarijev taki odločitvi ostro nasprotoval.

Tretjino ekskluzivnih superšportnikov prodajo Američanom

Italijani bodo prav tako povečali mrežo trgovcev z zdajšnjih 132 na 160. Tretjina teh trgovcev se nahaja v ZDA, ki je za znamko tudi glavni trg. Lamborghini je lani prodal rekordnih 3.245 avtomobilov, od tega tisoč v ZDA. Pravo usmeritev so dokazali tudi z zadnjim modelom centerio, ki je bil namenjen počastitvi stoletnice rojstva ustanovitelja znamke Ferrucia Lamborghinija. Najprej so hitro prodali vseh 20 kupejev, nato še pred uradno premiero tudi vseh 20 izvedb roadster tega modela. Vsak avtomobil je stal okrog dva milijona evrov.

Lamborghini je študijo urusa predstavil že pred štirimi leti na avtomobilskem salonu v Pekingu. | Foto: Reuters Lamborghini je študijo urusa predstavil že pred štirimi leti na avtomobilskem salonu v Pekingu. Foto: Reuters

Novi športni terenec urus bo letno proizvodnjo podvojil Lamborghini je med letoma 1986 in 1993 že izdelal okrog 300 terencev LM002. | Foto: Lamborghini Lamborghini je med letoma 1986 in 1993 že izdelal okrog 300 terencev LM002. Foto: Lamborghini

Lamborghini prav sto let po rojstvu svojega ustanovitelja, ki se je nekoč sprl z Enzom Ferrarijem in začel izdelovati lastne superšportnike, čaka na eno svojih največjih novosti. Predvidoma leta 2018 bodo spet začeli prodajati športni terenec urus. Med letoma 1986 in 1993 so namreč že izdelovali terensko vozilo LM002.

Domenicali si od urusa obeta podvojitev letne proizvodnje. Čez nekaj let bi torej morali izdelovati po sedem tisoč vozil letno. V ta namen so že lani napovedali naložbo več sto milijonov evrov v tovarno v Sant'Agata Bolognese, kjer bodo zaradi urusa tudi zaposlili 500 novih ljudi.

"Lamborghiniji bodo imeli vedno volan. Kdor ga kupi, ga hoče voziti. Naše avtomobile prodajajo čustva. Tudi nova tehnologija mora biti del teh čustev," na vprašanje, ali lahko tudi lamborghiniji v prihodnje postanejo samovozeči, odgovarja Domenicali.

Ne spreglejte