Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
10. 12. 2019,
11.19

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

6

Natisni članek

Srbija Kragujevac Fiat

Torek, 10. 12. 2019, 11.19

4 leta, 4 mesece

Nezavidljiv položaj avtomobilske tovarne v srbskem Kragujevcu

Kriza v Kragujevcu: delo že končano, letos 130 dni plačanega dopusta

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

6

Fiat Kragujevac | Neuradno so letos v Kragujevcu izdelali le 40 tisoč fiatov 500 L, uradnih številk vodstvo tovarne v zadnjih treh letih ne razkriva. | Foto Reuters

Neuradno so letos v Kragujevcu izdelali le 40 tisoč fiatov 500 L, uradnih številk vodstvo tovarne v zadnjih treh letih ne razkriva.

Foto: Reuters

Tovarna avtomobilov v Kragujevcu, kjer izdelujejo le fiata 500 L, je včeraj že končala letošnjo proizvodnjo. Zaposleni so imeli letos kar 130 dni plačanega dopusta.

Avtomobilska industrija
Novice Prva večja slovenska žrtev ohlajanja avtomobilske industrije

Edina srbska avtomobilska tovarna, ki jo je na pogorišču nekdanje Zastave v Kragujevcu obudil koncern Fiat Chrysler (FCA), je še naprej v nezavidljivem položaju. Srbi tam izdelujejo le fiata 500 L, ki pa v zadnjih letih ne sodi med največje prodajne hite na evropskem avtomobilskem trgu.

Izpolnili le četrtino proizvodnih kapacitet tovarne?

Temu primerna je tudi izkoriščenost proizvodnih kapacitet te tovarne. Včeraj, 9. decembra, so že zaključili letošnjo proizvodnjo in avtomobile bodo spet začeli izdelovati šele 15. januarja prihodnje leto.

Ne upoštevajoč državne praznike in redni letni dopust so imeli letos zaposleni v tej tovarni kar 130 dni plačanega dopusta.

Vodstvo tovarne zadnja tri leta ne objavlja podatka o številu proizvedenih avtomobilov, je poročal srbski B92. Neuradno naj bi letos izdelali okrog 40 tisoč fiatov 500 L, kar je le približno četrtina proizvodnih kapacitet kragujevške tovarne.

Zaposleni pričakujejo novoletni dodatek k plači

Sindikat zaposlenih od vodstva tovarne vseeno pričakuje novoletni dodatek k redni plači, ki so ga sicer prejemali redno od leta 2010.

"Svoje naloge smo vestno opravili in zato menim, da si ta dodatek zaslužimo. Ni naša krivda, da so letos zmanjšali proizvodnjo in da smo imeli več kot 130 dni plačanega dopusta," je za srbsko agencijo Beta povedal predsednik sindikata Zoran Marković.

Ne spreglejte