Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
10.52

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

Natisni članek

Policija avtomobil tatvina

Četrtek, 2. 8. 2018, 10.52

5 let, 8 mesecev

Kraje avtomobilov: na udaru Renault, Volkswagen in BMW

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

V Sloveniji v povprečju nepridipravi ukradejo en osebni avtomobil na dan oziroma okoli dve motorni vozili na dan. V zadnjih letih je kraja motornih vozil upadla za skoraj trideset odstotkov, po statističnih podatkih policije pa se k lastnikom vrne približno četrtina ukradenih osebnih avtomobilov. Najbolj "priljubljena" znamka tatov je Renault, sledijo Volkswagen, BMW in Audi.

vlom avto | Foto: policija Foto: policija

Lani ukradli za 30 odstotkov manj vozil

Število vseh ukradenih vozil v Sloveniji je v zadnjem letu močno upadlo. Lani so v Sloveniji skupno ukradli 642 motornih vozil, od tega 304 osebne avtomobile. Glede na posamezne policijske uprave je pričakovano najbolj obremenjena ljubljanska regija, kjer so na območju celotne ljubljanske uprave zabeležili 276 kraj motornih vozil. V letih 2016 in 2015 je bilo kraj še več - na območju Ljubljane so zabeležili 410 (2016) oz. 472 (2015) kaznivih dejanj, povezanih z motornimi vozili.

Podrobni podatki statistike razkrivajo, da je bilo največ kraj motornih vozil na območju Policijske postaje (PP) Ljubljana Moste (64), medtem ko jih je bilo najmanj na območju PP Ljubljana Center (21).

Bistveno manjše številke kot na območju Ljubljane beležijo na drugih policijskih upravah. Leta 2017 so tako na območju Policijske uprave (PU) Celje zabeležili 58 kaznivih dejanj, povezanih z motornimi vozili, na območju PU Koper 78, na območju PU Kranj 30 in na območju PU Maribor 62. Še manj jih je bilo na območju PU Murska Sobota, PU Nova Gorica in PU Novo mesto.

Kraje avtomobilov, Slovenija 2018 | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Najlažji način, kako zmanjšati možnost tatvine

- Ne parkirajte na neosvetljenih ulicah in parkirnih prostorih. Raje uporabljajte urejena parkirišča, garaže in garažne hiše.

- Ko zapuščate vozilo, izvlecite ključ iz kontaktne ključavnice, zavrtite volan, da se zaskoči volanska ključavnica, zaprite vsa okna in zaklenite vrata vozila. Ne pozabite zakleniti prtljažnika.

- V vozilu ne puščajte dokumentov vozila (prometno dovoljenje, zelena karta, zavarovalna polica, servisna knjižica).

- Alarmna naprava, ključavnica za volan ali menjalnik in druge varnostne naprave so koristne le, če jih uporabljate dosledno.

Največje "povpraševanje" po rezervnih delih avtomobilov, ki so najbolje prodajani

Tatvin vozil je več v tistih v predelih, kjer je več vozil. Najbolj so izpostavljena tako imenovana spalna naselja v Ljubljani. Iz statističnih podatkov je razvidno, da so v Sloveniji najbolj iskana vozila znamk Renault in Volkswagen. Med temi vozili storilci najpogosteje iščejo vozila, stara nekaj let, saj je zaradi številčnosti vozil na cesti in posledično večjega povpraševanja po rezervnih delih število ukradenih nekoliko višje.

Največkrat so ukradli avtomobile renault clio in megane, volkswagen golf in passat, BMW X5 in serijo 5 ter audi A3 in A4.

Avtomoto Rekordna prodaja in "ne" dizlom tudi v Sloveniji

Avtomoto Uradni avtomobili 45 državnih voditeljev #infografika

K lastnikom se vrne četrtina ukradenih motornih vozil

Kot poudarjajo na generalni policijski upravi, so se trendi na področju tatvin motornih vozil v zadnjih letih spremenili. Po njihovih besedah se novi načini tatvin, nova orodja za izvajanje teh in novi načini zaslužka z avtomobilsko kriminaliteto najprej pojavijo v zahodnih evropskih državah, kot so Nemčija, Italija, Francija in Avstrija, čez leto ali dve pa tudi v Sloveniji.

Klasičnih tatvin z razbijanjem stekla, lomljenjem kontaktne ključavnice in spajanjem žic pod volanom praktično ne poznamo več. Vse več je kraj vozil je preko brezstičnih ključev, ki za odklep in zaklep uporabljajo elektronski signal. Lastnik vozila se proti opisanemu načinu izvršitve tatvine lahko zaščiti tako, da vozilo parkira v garaži, ključe shrani v posebno torbico ali škatlo, ki onemogoča oddajanje elektromagnetnega valovanja in s tem komunikacijo z elektronsko napravo za tatvine vozil, ali v vozilo namesti dodatno elektronsko oz. mehansko varovalno napravo.

Po statističnih podatkih policistom uspe najti 25,7 odstotka vseh ukradenih motornih vozil oziroma 27,3 odstotka osebnih avtomobilov. Ker se je sorazmerno povečalo število preiskav in zmanjšalo število ukradenih motornih koles, je v primerjavi z letom 2016 odstotek uspešnosti zrasel za sedem odstotkov.

Vse manj je kraj z razbitjem stekla ali neposrednim vlomom v vozilo. Storilci se vse večkrat poslužujejo modernejših metod z uporabo računalnikov. | Foto: Thinkstock Vse manj je kraj z razbitjem stekla ali neposrednim vlomom v vozilo. Storilci se vse večkrat poslužujejo modernejših metod z uporabo računalnikov. Foto: Thinkstock

Kako prijaviti škodo?

Če vam ukradejo vozilo, o dogodku najprej obvestite policijo. V tujini obvestite policijo tuje države, nato pa še slovensko policijo. Ta bo vpisala vozilo v evidenco pogrešanih vozil in začela iskanje. Potem s policijskim zapisnikom prijavite škodo zavarovalnici.

Če v 30 dneh od prijave tatvine slovenski policiji vozilo najdejo, ga morate prevzeti nazaj. Uveljavljate lahko morebitne poškodbe, ki so nastale v času, ko je bilo vozilo ukradeno.

Ko mine 30 dni od prijave slovenski policiji in vozilo ni najdeno, zavarovalnica izplača škodo. Pri izplačilu se upošteva vrednost vozila na dan škode (zavarovalna vrednost, zmanjšana za amortizacijo). Amortizacijo cenilci ugotavljajo na podlagi starosti, prevoženih kilometrov in splošnega stanja vašega vozila. Če imate dve leti staro vozilo, je izplačilo enako novi vrednosti vozila, zmanjšani za amortizacijo dveh let. Če so ukradeni posamezni deli vozila, zavarovalnica plača škodo v celoti brez odbitkov.

Včasih se zgodi, da vozilo vendarle najdejo po izteku 30-dnevnega roka. Takrat ga lahko ponovno prevzamete, vendar morate vrniti prejeto odškodnino. Če vozila ne prevzamete, pripada zavarovalnici in se običajno proda na javni licitaciji.

Skleniti je treba posebno kombinacijo zavarovanja

Kot so pojasnili pri Zavarovalnici Triglav, vam lahko kljub skrbnosti vozilo ukradejo, zato je dobro premisliti o posebnem zavarovanju. Za škodo, ki lahko nastane ob tatvini, boste poskrbeli s sklenjenim zavarovanjem delne kombinacije avtomobilskega kaska za primer kraje.

Kombinacija K (kraja) krije škodo, če vaše vozilo izgine zaradi kaznivega dejanja: tatvine, vlomske in roparske tatvine, ropa ter protipravnega odvzema vozila. Poskrbljeno je tudi za škodo, ki je posledica prometne nesreče ali pogonske okvare, nastale po izvedenem kaznivem dejanju. Če vam avtomobil ukradejo in se storilec z njim zaleti, bo torej nastalo škodo plačala zavarovalnica.

V obeh primerih so do dne izplačila zavarovalnine po tej kombinaciji vključeni tudi stroški najema nadomestnega osebnega avtomobila, toda največ za 30 dni.

Ne spreglejte