Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
30. 9. 2015,
13.53

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ferrari Športni Avtomoto Ekskluzivni Avtomoto borza gospodarstvo

Sreda, 30. 9. 2015, 13.53

7 let, 11 mesecev

Konec tedna boste svoj denar lahko investirali v Ferrari

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ferrari bi lahko težko pričakovano javno prodajo svojih delnic na newyorški borzi izvedel ta petek. S prodajo bi lahko iztržil od pet do deset milijard evrov.

Prenagljene napovedi prvega moža koncerna

Čeprav je predsednik Fiat-Chryslerjevega koncerna in od lani tudi Ferrarija Sergio Marchionne prvo javno prodajo desetine delnic (IPO) prestižne družbe iz Maranella napovedoval že za prvo polovico letošnjega leta, bi se ta vendarle lahko začela v petek, po navedbah anonimnih virov poroča ameriška televizija CNBC.

Marchionne se je namreč pri prvotnih napovedih v začetku leta prenaglil, saj po lastnih besedah ni poznal določil davčne zakonodaje, da mora od prihoda nove koncernske družbe FCA na borzo do javnega ponujanja delnic miniti vsaj eno leto.

Svež denar za ambiciozne načrte

Italijansko-ameriški koncern namerava prodati deset odstotkov delnic, ki bodo na voljo vsem zainteresiranim vlagateljem. S prodajo manjšinskega deleža v Ferrariju želi zbrati svež denar za financiranje ambiciozne razvojne strategije, v okviru katere namerava lansko prodajo 4,8 milijona vozil do leta 2018 povečati na sedem milijonov.

Analitiki ocenjujejo, da bi lahko s prodajo Ferrarijevih delnic iztržili od pet do deset milijard evrov. Družba FCA je sicer registrirana na Nizozemskem, njen sedež pa je v Londonu.

Ferrari kot dragulj na kroni FCA

Ferrari velja za dragulj na kroni FCA, sedmega največjega proizvajalca avtomobilov na svetu. Visoko zmogljivi športni avtomobili so med najbolj iskanimi blagovnimi znamkami avtomobilskih navdušencev. Proizvajalec iz Maranella ponuja šest modelov z različnimi konfiguracijami, skupina FCA pa združuje številne znane znamke, kot so Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Jeep, Dodge in Maserati.

Za najcenejšega črnega vranca, model california T, je treba odšteti 200 tisoč ameriških zelencev (182 tisoč evrov). Za najdražji model laferrari, ki je bil razprodan že pred uradno predstavitvijo, je bilo ob začetku prodaje potrebno pripraviti dober milijon dolarjev (900 tisoč evrov).

Delnice FCA so v prvih urah trgovanja pridobile 2,5 odstotka.

Ne spreglejte