Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 7. 2018,
10.26

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Tata Motor

Četrtek, 12. 7. 2018, 10.26

5 let, 9 mesecev

Konec poti za najcenejši avtomobil na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Indijski proizvajalec Tata Motors bo do konca leta prenehal proizvajati najcenejši avtomobil na svetu, ki bi moral ljudi prepričati, naj presedlajo z motorja na avtomobil. Na specifičnem indijskem trgu mu to ni uspelo, zato po desetih letih končuje svojo pot.

Tata Nano | Foto: Tata Group Foto: Tata Group

Vse manjše povpraševanje

Povpraševanje po avtomobilu je bilo vsako leto manjše. Če so pred desetimi leti optimistično gledali v prihodnost, pa so prodajni podatki v zadnjem letu mizerni. Junija so izdelali le en avtomobil, kar je 274 avtomobilov manj kot junija lani, hkrati pa niso izvozili niti enega (lanskega junija 25).

Konec ''ljudskega'' avtomobila, ki je na ceste zapeljal leta 2008, je učna ura vsem proizvajalcem vozil. Morda so Indijci preudarni pri nakupu avtomobila, toda nižanje stroškov do minimuma in lovljenje visokih prodajnih številk na podlagi oskubljenega avtomobila z nizko ceno ni nujno recept za uspeh. Nano je bil zaradi nizke cene majhen, vprašljiva je bila varnost in zamujali so z dobavo, Indijci pa avtomobila niso pretirano vzljubili kljub nizki ceni 2.475 evrov.

Avtomoto Se bliža konec za indijski tata nano?
Avtomoto Tata nano prepoceni?

Profitabilen, a občutljiv trg

Indijski trg je zelo specifičen, a kupci želijo za denar dobiti največ. Tudi zato cena ni najpomembnejši faktor, proizvajalci pa na podlagi tega razmerja unovčijo velike zaslužke. Trg se je junija povečal za 38 odstotkov, prodaja gospodarskih vozil pa za 42 odstotkov. Motorji so še vedno najbolj popularna oblika prevoza, prodaja v juniju pa je tudi tukaj zrasla za 22 odstotkov. Najuspešnejša znamka v državi ostaja Maruti Suzuki, kjer so ponosno objavili 40-odstotno rast prodaje njihovih avtomobilov.

Nakupne navade Indijcev se kljub neobstoju električnih avtomobilov spreminjajo. Korejski Hyundai je na primer dvignil cene svojih avtomobilov in se v državi spet vzpostavlja kot premijski proizvajalec. Podobno želijo storiti tudi pri Maruti Suzuki, kjer so dvignili cene za modele baleno, dzire in brezza. V državi imajo skoraj 50-odstotni tržni delež ter nadaljujejo z vlaganjem v modele in bodo v obratu Gujarat v naslednjih dveh letih povečali proizvodnjo na 750.000 vozil.

Ne spreglejte